Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens innrømmer nederlag

- Det blir ingen juridisk bindende klimaavtale i København.

ENGASJERT: Arbeidet med å få til en alternativ global klimaavtale har Jens Stoltenbergs høyeste prioritet. Foto: Keith Hammett
ENGASJERT: Arbeidet med å få til en alternativ global klimaavtale har Jens Stoltenbergs høyeste prioritet. Foto: Keith Hammett Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): Mens et kraftig uvær har lagt store deler av England under vann, holdt Norges statsminister Jens Stoltenberg i dag foredrag for studenter ved London School of Economics.

Tema: Hvordan Norge forener sin energi- og miljøpolitikk.

Der fastslo Stoltenberg det stadig flere har innsett i det siste:

- Vi må innrømme det: I København vil verden ikke klare å få på plass en juridisk bindende avtale, fastslo han.

- Et nederlag
Etterpå bekreftet han skuffelsen overfor Dagbladet.

- Det er et nederlag at verden ikke greier å få til en slik avtale, når det var målet, sier Stoltenberg.

Da Dagbladet møtte ham i Brighton i september, sa han at det var «avgjørende» å få på plass en avtale i desember. Men han hadde ikke vært suksessrik politiker om han ikke forholdt seg til den nye virkeligheten:

- Jeg er opptatt av ikke å overdrive. Vi må se på det som en seier — selv om det er selvmotsigende — hvis man isteden inngår politiske forpliktelser, som innebærer at vi i hvert fall blir enige om noen overordnete mål — og en timeplan for hvordan vi skal komme videre.

Hovedprioritet
Stoltenberg mener en slik avtale kan resultere i enighet om å unngå en global temperaturstigning høyere enn to grader, og at alle forplikter seg til en utslippsreduksjon tilsvarende 50 prosent innen 2050.

Dessuten, håper han, bør det være mulig å bli enig om i hvert fall noen rammer for hvordan man skal kutte klimagasser innen 2020.

- Norge vil gjøre det vi kan for å få til dette. Det er det viktigste jeg jobber med nå, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media