MÅTTE FORKLARE SEG: Jens Stoltenberg måtte under den muntlige spørretime bruke hele tida på å forsvare regjeringens utsettelse av renseanlegget på Mongstad som nå er utsatt. Foto: Morten Holm / Scanpix
MÅTTE FORKLARE SEG: Jens Stoltenberg måtte under den muntlige spørretime bruke hele tida på å forsvare regjeringens utsettelse av renseanlegget på Mongstad som nå er utsatt. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Jens innså Mongstad-fadesen allerede i vinter

Overfor Dagbladet innrømmer Jens Stoltenberg at han har sett behovet for en utsettelse av Mongstad lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Men nyheten kom regjeringa med først forrige helg, 1. mai.

Under dagens muntlige spørretime fikk statsministeren hardt medfart og ble blant annet anklaget for å lyve fra Stortingets talerstol.

Overfor Dagbladet forteller Jens Stoltenberg at han allerede i vinter innså at en utsettelse av hans egen månelanding på Mongstad. På spørsmål om når han selv innså at renseanlegget måtte utsettes, sier han følgende:

- Det er noe som har vokst fram gjennom vinteren.

- Har feilinformert
I går skrev VG at regjeringen fikk det første varselet om at tidsplanen for månelandingen på Mongstad ikke var gjennomførbar allerede i februar i fjor. Derfor mener opposisjonen på Stortinget at regjeringen burde ha informert Stortinget på et langt tidligere tidspunkt om en mulig sprekk i tidsplanen.

- Det er helt klart at hvis regjeringen har visst om dette i over ett år, så burde de ha informert Stortinget. På et så stort prosjekt har man ikke bare en informasjonsplikt til Stortinget, men også en plikt overfor velgerne, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

- Ble blåst av
Det er også Erna Solberg enig i.

- Ja, da jeg uttalte meg om at hvis testanlegget nå blir utsatt, må det nødvendigvis bety at også fullskalaanlegget blir utsatt, ble jeg bare blåst av. Det vi må få vite nå er i hvilken grad de har visst om utsettelsen, sier Høyre-lederen.

Også KrF-leder Dagfinn Høybråten mener Stoltenberg nå har «fart opp som en Kennedy, og ned som en Bush».

- Hvis det stemmer at de har visst om det så lenge, så har regjeringen ført velgerne bak lyset. De har utsatt sannhetens øyeblikk. Det betyr at vi per dags dato har grunn til å stille spørsmål om vi kan ha tillit til denne regjeringen på miljø, sier KrF-lederen, som sammenligner Jens Stoltenberg med Bush.

- Han har gått ut som en visjonær Kennedy og sagt at dette skal bli en månelanding. Denne utsettelsen er mulig et lite tilbakeskritt for Stoltenberg, men det er et stort tilbakeskritt for miljøet, seir han og legger til:

- Ja, han har fart opp som en Kennedy og ned som en Bush.

Heller ikke Frp er nådig:

- Jeg mener Stortinget har fattet vedtak på feilaktig grunnlag. Regjeringen har gitt inntrykk av at det hele tida har vært snakk om å følge planen, uten forsinkelser, sier Frps Ketil Solvik-Olsen.

Avviser kritikken
Stoltenberg avviser blankt at han eller hans regjeringen har feilinformert Stortinget om framdriften i Mongstad-prosjektet.

- Ja, absolutt. Det har vært full offentlighet om rapporten fra Statoil lenge. Vi har sagt at vi skal gå igjennom det, for så å komme tilbake til det. Nå har vi gjort det. Vi kan ikke komme med en vurdering før vi har gjennomført det arbeidet, sier Stoltenberg.

Også olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener det var i vinter at han og regjeringen kom fram til at det beste var å utsette planen for et fullskala renseanlegg på Mongstad. Han har ingen eksakt dato for når det gikk opp for ham at Monstad-prosjektet måtte utsettes.

- Det er gjennom vinteren at vi har blitt klar over dette, og at vi har tatt en beslutning. Ette at jeg fikk råd fra Gassnova, informerte jeg regjeringen. Vi har brukt tid på å bearbeide denne informasjonen. Før vi hadde konkludert, ville det vært merkelig å skulle informere Stortinget om noe annet, sier statsråden.