Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens Stoltenberg i Washington D.C.

Jens innser at Trumps ytringer skaper bråk

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, tror likevel at forsvarsalliansen vil overleve all uroen.

MØTTES: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, møtte USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus 12. april i år. Foto: AP Photo/Evan Vucci
MØTTES: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, møtte USAs president, Donald Trump, i Det hvite hus 12. april i år. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Natos generalsekretær Jens Stoltenberg var mandag tilbake i den amerikanske hovedstaden. Her deltok han på en markering av at Montenegro - landet med statsminister, som ble fysisk dyttet til side av Donald Trump under Nato-møtet i Brussel - formelt blir medlem Nato.

KLAR FOR HEDER: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i smoking utenfor Ritz Carlton-hotellet i Washington D.C. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
KLAR FOR HEDER: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i smoking utenfor Ritz Carlton-hotellet i Washington D.C. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

I tillegg mottar Stoltenberg en pris for lederskap fra Atlantic Council, og han skal møte med politikere i Kongressen. Det hele skjer mens forsvarsalliansen befinner seg under press. Særlig har oppførselen til USAs president, Donald Trump, gjort forholdet til de europeiske allierte særdeles tynnslitt.

- Styrker nærværet

Nå står han utenfor Ritz Carlton før prisutdelingen, mens fasjonable gjester ankommer av i smoking og gallakjoler. Under middagen skal han bli introdusert av Bill Clintons utenriksminister, Madeleine Albright. Trumps visepresident Mike Pence er også ventet.

- Seinest i dag angrep Trump Londons ordfører på Twitter etter terrorangrepet i helgen. Er Trumps tvitring problematisk for Nato-alliansen?

- Trump uttrykker standpunkter som er omstridte på en del områder. For eksempel når det kommer til klimapolitikk og innreiseforbud (for personer fra seks hovedsaklig muslimske land journ.anm.). Det er saker der det er diskusjon, ikke minst her i USA. Men min og Natos hovedoppgave er det kollektive forsvaret. Igjen ser vi at USA styrker sitt nærvær i Europa, sier Stoltenberg på spørsmål fra Dagbladet.

- Men er tvitringen problematisk?

- Det viktigste nå er å bidra til at vi samles om det som er hovedoppgaven til Nato, og det er det kollektive forsvaret, sier Nato-sjefen.

Så seint som mandag morgen gikk USAs president til frontalangrep nummer to mot Londons borgermester, Sadiq Khan. Han beskrev borgermesterens oppførsel i hovedstaden hos USAs nærmeste allierte, Storbritannia, som «patetisk» halvannet døgn etter terrorangrepet der.

Skuffet og overrasket

Da Stoltenberg var i Washington D. C. forrige gang i april, møtte han blant annet USAs president Donald Trump i Det hvite hus. 25. mai deltok den amerikanske statslederen på sitt første Nato-toppmøte i Brussel. Foruten en brytekamp av et håndtrykk med den nyvalgte franske presidenten, Emmanuel Macron, benyttet han sjansen til å refse sine europeiske allierte for ikke å bidra nok til forsvarsalliansen. Og han nevnte ikke om han støtter artikkel fem i alliansepakten, som innebærer at et angrep på ett medlemsland er et angrep mot alle. Det skal ikke bare ha overrasket og skuffet de europeiske Nato-landene, men også ha overrasket Trumps egne toppfolk, ifølge Politico.

Kort tid seinere gjorde Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, det klart at Europa ikke lenger lever i en tid der de kan være fullstendig avhengige av USA. Trump svarte på Twitter med en trussel mot Tyskland. Forrige uke meldte også Trump at han trekker USA ut av den globale klimaavtalen til tross for protester fra europeiske allierte.

- Jeg vil ikke spekulere i hva som lå bak hans valg av ord. Det viktige for meg er at de kollektive forsvarsforpliktelsene i Nato er traktatfestet i selve traktaten. Det gjelder selvsagt også USA. I tillegg er det jo sånn at USA ikke bare i ord, men også i gjerning viser at de tar disse forpliktelsene på alvor. USA øker nå sitt militære nærvær i Europa for første gang på mange år, sier Stoltenberg.

- Sterk allianse

Han frykter ikke at all uroen Trumps signaler skaper blant mange europeiske allierte skal føre til at hele alliansen bryter sammen. Blant annet viser han til hvordan Nato taklet Suez-krisen på 1950-tallet og situasjonen da Frankrike trakk seg ut av det militære samarbeidet på 1960-tallet på eksempler på hva Nato har overlevd.

- Nato er en sterk allianse. Det er en allianse som har opplevd uenigheter og stridigheter om store og små spørsmål også tidligere. Hele tida har Nato likevel greid å samle seg om det som er alliansens hovedoppgave: At vi forsvarer hverandre basert på prinsippet en for alle, alle for en. Den grunnleggende sikkerhetsgarantien er jeg sikker på at vil bestå, sier Stoltenberg.

Han tolker også uttalelsene fra Merkel på mest mulig positivt vis.

- Det er uenighet om noen viktige spørsmål som klimapolitikk og handelspolitikk. Det er også diskusjon rundt alt som handler om byrdefordeling i Nato. Det Merkel ga uttrykk for var at Europa må ta mer ansvar for egen sikkerhet. Det er jeg enig i. Det har vært et viktig budskap fra Nato lenge at europeiske Nato-land må investere mer i egen sikkerhet, sier Stoltenberg.

VOLDSOMT: Da Donald Trump og Emmanuel Macron hilste på hverandre for andre gang, ble den amerikanske presidenten veldig ivrig i bevegelsene. Video: AP / CNN Vis mer
Hele Norges coronakart