Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens kan redde Øvre Otta

Thorbjørn Berntsen står fram som naturvernernes spydspiss i kampen for å verne Øvre Otta. Som super-lobbyist skal han forsøke å få partikollega Jens Stoltenberg til å si nei til utbygging av vassdraget. Erfaringene fra Alta-utbyggingen skremmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strategien er klar: Hvis det er mulig å få Stoltenberg til å si nei, følger trolig stortingsflertallet etter, og Øvre Otta er reddet. Stoltenberg som nøkkelperson leder Stortingets energi- og miljøkomité.

- Jeg ville bli glad om man unngikk denne utbyggingen, sier den tidligere kraftsosialisten og miljøvernministeren Berntsen til Norges Naturvernforbunds nyhetsblad Natur & Miljø Bulletin.

Splittet gruppe

Etter det Dagbladet forstår, er det flertall i ei splittet Ap-gruppe på Stortinget for utbygging.

Ifølge den tidligere miljøvernministeren er det ikke kraftbalansen denne utbyggingssaken handler om:

- De argumentene som taler for å bygge ut Øvre Otta, dreier seg først og fremst om konsesjonspenger og litt eiendomsskatt til en liten kommune.

Energipolitisk er det ingen argumenter for utbygging. Den kraften som eventuelt vil bli produsert, tilsvarer bare noen måneders økning av forbruket.

Hvis vi skal dekke en slik forbruksvekst med ny vannkraft, er vi pent nødt til å fortsette med flere elver etter at vi eventuelt har bygd ut Øvre Otta.

Ta fatt i forbruk

- Poenget er at vi må gå inn i den andre enden - og se på forbruksøkningen. Det er altfor liten diskusjon om hvordan man kan redusere forbruket og slippe til andre energiformer, konkluderer Berntsen.

Stoltenberg har vært både finans- og olje- og energiminister - og ikke minst statssekretær i Miljøverndepartementet under nettopp Berntsen. Han er dessuten nestleder i Arbeiderpartiet.

Får ansvaret

Øystein Dahle, leder i Den Norske Turistforening, nøler ikke med å gi Stoltenberg ansvaret for utfallet av Øvre Otta-saken:

- Dette er en meget viktig test for Stoltenberg. Nå har han muligheten til å sette spor etter seg som mannen som avsluttet vannkraftepoken i Norge, sier han til Natur & Miljø Bulletin.

Dahle mener at ikke minst på grunn av at Stoltenberg har vært statssekretær i Miljøverndepartementet, burde han forstå at et ja til utbygging av Øvre Otta vil være feil på dette stadium i vannkraftens epoke.