Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens klar for å øke norske klimakutt

Statsministeren på toppmøte i FN.

HÅPER PÅ AVTALE: Statsminister Jens Stoltenberg er i New York for å delta på toppmøter i FN i håp om å få på plass en forpliktende klimaavtale. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
HÅPER PÅ AVTALE: Statsminister Jens Stoltenberg er i New York for å delta på toppmøter i FN i håp om å få på plass en forpliktende klimaavtale. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Jens Stoltenberg reiser i dag til New York for å delta på FNs klimatoppmøte som begynner i
morgen. Møtet er ment som en forberedelse til klimamøtet i København i desember.

Med seg i kofferten har Stoltenberg løfter om et tøffere norsk klimakutt:

— Dersom det vil bidra til en bedre klimaavtale i desember vil vi vurdere å øke våre klimakutt fra 30 til 40 prosent kutt, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Stoltenberg sier han håper møtet i New York vil få ledere til å forplikte seg til en avtale i desember. En avtale som både reduserer egne kutt, men også forplikter rike land til å finansiere klimakutt i fattige land.

Norge må betale

Ifølge EU-kommisjons beregninger må rike land bidra med 900 milliarder kroner årlig for å hjelpe de fattige landene med utslippskutt og for å tilpasse seg klimaendringene.

Hvis de ti rikeste landene må betale er det 21 milliarder årlig for Norge, hvis de 20 rikeste landene  deler regningen, blir det ti milliarder kroner for Norge.

Stoltenberg vil ikke bekrefte bordet under klimaforhandlingene:

— Jeg kjenner for dårlig til disse tallene. Men Norge bidrar med tre milliarder årlig til bevaring av regnskog, og vi bidrar i klimakvotesystemet, sier Stoltenberg.

Mye bedre tone

Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund mener Norge må vise at en er villig til å betale regningen:

— Dette er ikke mer enn 1/3-dels forsvarsbudsjett, og burde ikke være en avskrekkende pris når det gjelder verdens største problem. Norge må signalisere at vi tar regninga, og bidrar med en større andel for å redusere utslippene i fattige land, sier Haltbrekken til Dagbladet.

— Men det er positivt at Stoltenberg vil øke sine ambisjoner, sier Haltbrekken.

Selv om klimamøtet begynner i morgen, har allerede miljø- og utviklingsminister Erik Solheim møtt kollegaer for uforpliktende klimasamtaler. Solheim mener tonen er annerledes enn tidligere:

— Det var mer positivt enn før. Det er som natt og dag sammenliknet med tidligere. Obama vil ha på plass en avtale, men har hjemlige vanskeligheter.

Solheim mener man ikke kan ha for store forhåpninger til en klimaavtale:

— Man må ha realistiske forventninger. Jeg er optimistisk til at vi får i havn en avtale, men vi løser ikke klimaspørsmålet. Det er vanskelig å få land til å åpne lommeboka og forplikte seg til utslippskutt, sier Solheim.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling