Jens klar om en uke

Jens Stoltenberg kan være klar med en ny regjering neste fredag. Men han vil være kringsatt av fiender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag vil Bondevik levere sin avskjedssøknad til Kongen. Han vil samtidig gi kongen det naturlige rådet å henvende seg til den parlamentariske lederen for det største partiet i grupperingen som har ført til regjeringens avgang. Med dette klistrer Bondevik Stoltenberg til sine nye venner, Høyre og Frp.
  • Kongen vil følge Bondeviks anbefaling og innkalle Stoltenberg, som vil stå overfor to alternativer: enten straks å si ja til å danne regjering eller be om betenkningstid.
  • Jan Petersen skrinla i går planene om å be sentrumspartiene og Frp om samtaler for å drøfte om det er muligheter til å danne en borgerlig regjering. Den skulle bestått av sentrumspartiene pluss Høyre, med støtte fra Frp. Den løsningen er etter Bondeviks og de andre sentrumsledernes avvisning uaktuell.
  • Stoltenberg ønsket i går ikke å foregripe begivenhetenes gang. Han trenger tid til å vurdere situasjonen. Tonen i gårsdagens debatt bar ikke bud om noe godt samarbeidsklima mellom Ap og sentrumspartiene. Bondeviks anbefaling av Stoltenberg innebærer ikke noen politisk støtte til en Ap-regjering.

Det er usikkert om Stoltenberg vil sondere hvilket styringsgrunnlag han har i Stortinget, slik som Gro Harlem Brundtland gjorde etter Syse-regjeringens avgang.

Ny situasjon

Noen slik definert støtte kan ikke Stoltenberg regne med nå. Sp-leder Odd Roger Enoksen sier at Stoltenberg har «plassert seg i fanget på Jan Petersen». Stoltenberg kan imidlertid vurdere budsjettsamarbeidet med sentrumspartiene i inneværende budsjettperiode, samt felles forpliktelser i fordelingspolitikken, for eksempel et felles ønske om utjevning av forskjeller, som et grunnlag godt nok å styre på inntil videre.

Petersens drøm

Høyres invitt om drøftinger om en utvidet Bondevik II-regjering ble avvist som «unaturlig» av Kjell Magne Bondevik i går. Enda sterkere var karakteristikkene fra KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs og Venstres Gunnar Kvassheim. Det er naivt av Høyre, som har bidratt til å felle denne regjeringen, å tro på et mulig regjeringssamarbeid, var tonen.