Jens klar til å overta

Statsminister Kjell Magne Bondevik satser på at Jens Stoltenberg ikke tør overta regjeringsmakten. Han tar feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrale kilder i Ap gjør det klart at Jens Stoltenberg er villig til å ta på seg regjeringsansvaret, dersom Bondevik kaster kortene. Dette står i skarp kontrast til de vurderingene som gjelder internt i regjeringen. Etter det Dagbladet får opplyst tror KrF, Høyre og Venstre at Ap vil gjøre alt for å unngå regjeringskrise. Nå viser det seg at de kan ha forregnet seg kraftig.

I villrede

Første alvorlige prøve er framleggelsen av neste års statsbudsjett. Det skjer allerede i morgen.

Også i år er regjeringen Bondevik komplett i villrede om hvor Frp-formann Carl I. Hagen befinner seg i de mange budsjettspørsmålene. Paradoksalt nok er regjeringen ikke villig til å ta inn over seg at Frp utgjør Kjell Magne Bondeviks regjeringsgrunnlag. Derfor håper Bondevik at Ap og Jens Stoltenberg skal redde regjeringen fra Carl I. Hagens grep. Men dette blir ikke enkelt.

Trivelig høst

Ingen i Ap tror regjeringen Bondevik får til et budsjettforlik med Jens Stoltenberg. Bare Frp-formann Carl I. Hagen kan berge regjeringen, er holdningen der.

Men Hagen er på ingen måte rede til å frede Kjell Magne Bondevik her og nå. Han ser for seg en lang og trivelig høst med kriser og maksimal oppmerksomhet om seg selv og partiet.

Men viktigst av alt for Frp-formannen er å få demonstrert for all verden at Bondevik er avhengig av Frp's støtte.

I dette profileringsarbeidet får han uvurderlig hjelp av Stoltenberg. Sentrale Ap-kilder sier til Dagbladet at partiet vil stille beintøffe krav for å inngå en budsjettavtale med regjeringen. Blant annet vil Ap kreve at kontantstøtten må bort, at det må innføres aksjeskatt, og at framtidige skattelettelser stoppes.

- Utenkelig

- Vi kan ikke være med på å vedta et magert budsjett for 2004, når dette skal legge grunnlaget for at regjeringen skal kunne komme med sine skattelettelser og fete valgløfter i 2005. Det er helt utenkelig, sier en sentral Ap-kilde.

For Ap er dette et takk for sist til Kjell Magne Bondevik og Venstre-leder Lars Sponheim. De to var hovedpersoner da daværende statsminister Jens Stoltenberg høsten i 2000 ble tvunget til å godta budsjettendringer på rundt 20 milliarder kroner. Endringene fikk betydning for flere budsjettår.

Skriftlig garanti

Regjeringspartiene tar det nærmest for gitt at Jens Stoltenberg blir tvunget til å ta regjeringsansvar ved en eventuell regjeringskrise. Etter det Dagbladet erfarer vil imidlertid Stoltenberg kreve omfattende garantier fra KrF for å påta seg regjeringsoppdraget.

Stoltenberg vil kreve skriftlige garantier fra KrF slik at en eventuell Ap-regjering, eller Ap/SV-regjering, får tilstrekkelig handlingsrom.

STILLER TØFFE KRAV: Statsminister Kjell Magne Bondevik håper at Jens Stoltenberg og Ap skal redde regjeringen dersom Carl I. Hagen nekter å inngå budsjettforlik. Men Ap vil stille så tøffe krav at det nærmest umuliggjør en budsjettavtale. Her er Stoltenberg i aksjon under gårsdagens trontaledebatt.