STØTTER OBAMA: Statsminister Jens Stoltenberg og USAs president Barack Obama. FOTO: Scanpix
STØTTER OBAMA: Statsminister Jens Stoltenberg og USAs president Barack Obama. FOTO: ScanpixVis mer

Jens kom med milliongave

- En støtteerklæring til Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||WASHINGTON D.C (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg hadde med seg gave hjemmefra på dag to av toppmøtet om kjernefysisk sikkerhet i Washington:

Norge bidrar med 20 millioner kroner til Det internasjonale atomenergibyråets (IAEA) atomsikkerhetsfond.

-IAEA er det internasjonale samfunnets viktigste verktøy for atomsikkerhet, der land som ønsker det får tilgang til trygg bruk av atomkraft, men man hindrer at den sivile bruken av atomkraft øker tilgangen for at terrorister får tak i materialet. Det kommer til å bli mange nye atomkraftverk i årene som kommer, og da er det viktig at vi har gode internasjonale regler. Norge ønsker å bidra til å styrke deres arbeid overfor U-land, sa Stoltenberg tirsdag morgen.

Fornøyd med Obama
Både pengene fra Norge og den store deltagelsen fra verdenslederne på ukas toppmøte er en politisk støtteerklæring til arbeidet president Obama har satt i gang, mener Stoltenberg.

-Det er en støtte til hans initiativ om å prøve å sikre alt kjernefysisk materiale i løpet av fire år. Det er en ambisiøs målsetting, men den han har satt seg, sa Stoltenberg.

Han påpeker at Obama på middagen i går kveld la stor vekt på at man må komme videre med arbeidet med ikkespredning og at tilsynskonferansen som skal finne sted i mai må bli vellykket.

- Det jeg synes er flott og viktig med det initiativet Obama tar, er at han ser sammenhengene. Det er mye lettere å si til Iran og Nord-Korea at vi er for ikkespredning og at de ikke må få atomvåpen, hvis vi samtidig ruster ned eksisterende arsenaler av atomvåpen. Det er en sammenheng mellom å gå inn for ikkespredning og å gå inn for nedrustning. Det budskapet føler jeg at denne administrasjonen formidler mye klarere enn den forrige. Verdenssamfunnet må handle.

Vil hindre terrorister
Stoltenberg mener faren for atomkrig er mye lavere nå enn for ti år siden, men faren for kjernefysiske terrorhandlinger har økt kraftig.

-Dette møtet handler om hvordan vi kan hindre, forebygge og redusere faren for at terrorister bruker kjernefysisk materiale i sine angrep og i terrorhandlinger mot store folkegrupper. Det finnes 2100 tonn spaltbart materiale som kan brukes til å framstille atomvåpen, som er nok til å lage over 100000 atomstridshoder. Mesteparten av det er i millitæranlegg, men mye finnes også i sivile. De 50 tonnene høyanriket uran som finnes i sivile kjernefysiske anlegg er nok til å lage 1000 Hiroshima-bomber, sa han.

Tilgangen på materiale også utenom millitær sektor er stor dersom de gale menneskene får tak i det, mener statsministeren.

- Hvor stor risikoen er, er det uenighet om, men skadevirkningene som oppstår hvis dette blir tatt i bruk er så store at det er veldig rasjonelt og nødvendig at verdenssamfunnet gjør det vi kan for å hindre at dette skjer.

- Glad for besøket
Chile og USA har blitt enige om at Chile skal ta ut høyanriket uran fra sine sivile kjernekraftverk og erstatte det med lavanriket uran, som ikke kan brukes i atomvåpen. Ukraina erklærte mandag at de er villige til å gjøre det samme med sine kjernekraftverk.

-Det er også mye positivitet rundt at USA og Russland underskrev nedrustningsavtalen i forrige uke, sier Stoltenberg, som satt sammen med verdensmakta på Walter E. Washington Convention Center i dag.

Barack Obama startet dagens møte med å be om et minutts stillhet for presidentparet og de andre politikerne som døde i flystyrten i Polen. Det ble også klart at Sør-Korea skal være vertskap for det neste ikkespredningsmøtet, som skal skje i 2012.

-Denne trusselen krever en ny måte å tenke på, og det krever at vi som nasjoner, som partnere, gjør det som dette øyeblikket i historien krever av oss, sa Obama i åpningstalen sin.

-Jeg har en sterk tro på at problemene vi står ovefor i det 21. århundret ikke kan løses av en nasjon alene — de må løses ved at vi alle kommer sammen.

Vil tilbake til Norge
Da Jens Stoltenberg møtte den amerikanske presidenten til mottagelse og middag mandag kveld, var stemningen mer uformell.

-Han sa han var veldig glad for besøket i Oslo, og at han har gode minner fra turen. Han sa også at han gjerne ville komme tilbake, sier Stoltenberg.

-Så får vi se når han har tid til det.