Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidligere styreleder i Dagbladet, Jens Kristian Thune

Jens Kristian Thune er død: - Rett og slett et godt menneske

Var bobestyreren som fikk skipsreder Hilmar Rekstens skjulte formue fram i lyset.

AUDIENS: Som styreleder i Hundreårsmarkeringen Norge 2005 var Jens Kristian Thune på besøk hos kong Harald i oktober 2005.
Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix
AUDIENS: Som styreleder i Hundreårsmarkeringen Norge 2005 var Jens Kristian Thune på besøk hos kong Harald i oktober 2005. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Kristian Thune er død, 82 år gammel.

- Som advokat var han et forbilde. Han hadde en ekstra dimensjon, en idealisme, som preget sakene han befattet seg med, sier hans mangeårige venn William Nygaard, tidligere forlagssjef i Aschehoug.

Høyesterettsadvokaten, som drev advokatvirksomhet i Oslo fra 1966, har også, ifølge Store norske leksikon, vært styreleder i Nasjonalgalleriet, Antidoping Norge og radiokanalen P4.

ANTIDOPER: I 2009 var Jens Kristian Thune styreleder i Antidoping Norge. Foto: Jon-Michael Josefsen/NTB Scanpix
ANTIDOPER: I 2009 var Jens Kristian Thune styreleder i Antidoping Norge. Foto: Jon-Michael Josefsen/NTB Scanpix Vis mer

Fra slutten av 80-åra og fram til 1996 var han styreleder i Dagbladet.

Mest kjent er likevel Thune som bobestyreren som sammen med Kristian Roll fikk skipsreder Hilmar Rekstens skjulte formue i utlandet fram i lyset.

- Ville rydde opp

Dette arbeidet pågikk fra 1980 til 1990, og Thune skrev selv om denne tida i boka «Jakten. På sporet av Hilmar Reksten» som ble utgitt i 1991.

- Det var med Reksten-saken som med andre saker Jens Kristian Thune jobbet med. Han hadde et engasjement og et oppriktig ønske om å rydde opp. Han ønsket å avdekke skatteunndragelse, sier Nygaard.

Den tidligere forlagssjefen har jobbet tett med Thune på flere arenaer, blant annet i Dagbladets styre.

- Han hadde et veldig varmt og bankende hjerte for Dagbladet, sier Nygaard som selv har 12 år bak seg i avisas styre.

Om Thune engasjerte seg i Torshovteaterets eksistens eller i enkeltmennesker, var det alltid, ifølge Nygaard, med et brennende engasjement.

- Det er det utallige eksempler på. Han hadde et hjerte i det han holdt på med, og ville gjerne benytte seg av sin mulighet til å hjelpe. Han var et godt menneske, rett og slett.

Kenya

Thune var nylig blitt styreleder i Nasjonalgalleriet da Munch-maleriet «Skrik» ble stjålet i 1994. Maleriet kom til rette etter tre måneder. I boka «Med et skrik», utgitt i 1996, skrev Thune om jakten på det stjålne maleriet.

Jens Kristian Thune har også oppholdt seg mye i Shela i Kenya. Der drev han en privat stiftelse som støtter lokale prosjekter.

- Hele hans innsats i Kenya er en historie for seg. Han var en sterk bidragsyter for å få landsbyer i gang, men det er andre enn meg som har bedre kjennskap til hans tid i Kenya enn meg, sier Nygaard.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!