Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens krøp til korset

Stoltenberg angrer og lover å gjøre det godt igjen neste år.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix
Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under Stortingets spørretime i dag fikk statsminister Jens Stoltenberg gjennomgå da en etter en av partilederne i opposisjonen stilte ramsalte spørsmål om Stoltenbergs håndtering av den vanskelige saken.

I går kunne Dagbladet fortelle at kongen hadde blitt lei seg fordi han ikke fikk delta i gårsdagens utdeling av æresbevisningen krigskorset med sverd.

Kongetabbe Etter Siv Jensen hadde grillet statsministeren, var det KrF-leder Knut Arild Hareides tur til å implisitt si sin hjertens mening om Stoltenbergs håndtering av saken:

- Derfor er jeg glad for at statsministerne innrømmer feil. Har statsministeren tenkt på hva slags vanskelig rolle statsministeren har satt kongen i? Forstår statsministeren at han har satt kongen i en umulig situasjon? spurte Hareide.

Igjen måtte Stoltenberg vise til at den på forhånd avtalte arbeidsfordelingen mellom han og kongen viste seg å være en tabbe.

- I likhet med kongen er jeg opptatt av at vi skal ha en dialog. Det er riktig som kongen sier at den arbeidsfordelingen vi hadde var det enighet om. Det er ikke riktig av hensyn til dialogen å gå inn på enkeltheter i den, sa statsministeren og la til:

- Det avgjørende er at vi nå ser at vi bør gjøre om på dette til neste år, sa statsministeren til sitt forsvar.

Snublende statsminister Heller ikke Venstre-lederen syntes det var noen grunn til å utelate kongen i utdelingen av krigskorset, og mente det var grunn til å stille spørsmål om hva slags rolle statsministeren mener at kongen skal ha.

- Det er ikke første gang at statsministeren snubler i dette. Hvilken rolle synes statsministeren at kongen skal fylle om det er slik at forsvaret skal ha den rolle som vanligvis kongen har i slike sammenhenger? spurte Skei Grande.

- Kongen har en viktig oppgave å fylle. Han skal representere oss ute og her hjemme. Det gjør han på en ypperlig måte. Det gjør kongen bra og det vil vi legge til rette for at kongen skal fortsette med. Derfor har vi etablert en minnedag hvor kongefamilien er til stedet, svarer Stoltenberg.

Siv først ut Siv Jensen startet spørretimen i Stortinget i dag, og gikk rett på sak:

- Vi er i det siste blitt gjort oppmerksom på at statsministeren av en eller annen grunn ikke ønsket at kongen skulle delta 8.mai. Det er beklagelig, president, nettopp fordi kongen er statens overhode. Da er det også naturlig at det er statens overhode. Hvorfor ba ikke statsministeren kongen om å være til stedet?

Stoltenberg svarte at regjeringen har vært opptatt med å få i stand en riktig arbeidsdeling, hvor mål er støtte og anerkjennelse av landets veteraner.

Siv Jensen var ikke fornøyd med Stoltenbergs svar og gjentok spørsmålet.

- Hvorfor ba ikke statsministeren Hans Majestet Kongen om å delta? Er det slik som det fremkommer i media, at statsministeren ble advart mot det?

Jens Stoltenberg svarer, og legger seg flat for kritikken i Stortinget:

- Det var den arbeidsdelingen vi var enige om denne gangen. At det var forsvarssjefen som skulle overrekke dem. Jeg ser jo at dette har skapt mye strid, det gjorde det ikke i fjor. Jeg er den første til å si at det er synd, for hele poenget med å gjeninnføre en veterandag, er jo å skape en samstemt anerkjennelse til veteranene. Kongen gjør en fantastisk jobb med å gi anerkjennelse til veteraner.

Annerledes neste gang Sa Stoltenberg, og fortsatte:

- I ettertid ser vi jo helt klart at dette ble feil. Så har det stadig blitt mer oppmerksomhet rundt hvem som deler ut, om det er forsvarssjef eller kongen, og at det ikke blir oppmerksomhet rundt dem som mottar æresbevisningen. sa han og la ettertrykkelig til:

- Vi skal gjøre det annerledes neste gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media