Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens krymper

Jens Stoltenbergs autoritet er kraftig svekket. I vinter mente 58 prosent av velgerne at han er sjefen i Arbeiderpartiet. Nå er tallet falt til 47 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Jagland, partiets leder, holder stillingen. 30 prosent mener han er sjefen.

Blant de eldste velgerne framstår nå Jagland som sjefen, viser tall fra MMI. Mange piler vender nedover for Stoltenberg om dagen: Ap ligger historisk lavt på meningsmålingene, og Stoltenberg er på bånn i popularitet.

Valgforsker Frank Aarebrot mener Jens Stoltenberg må vokse kraftig i velgernes øyne dersom han og Ap skal ha noen sjanse i stortingsvalget.

- Velgernes svar viser at autoriteten ligger hos statsministeren. Endringen fra i vinter er uttrykk for at det blåser rundt Ap-regjeringen, og med delt lederskap rammer det han som leder regjeringen, sier Aarebrot.

- På landsmøtet i november og fram mot valget må Jens langt klarere stå fram som sjefen. Enhver uklarhet i profil eller sak hindrer mobilisering, fortsetter Aarebrot.

Lite synlig

Hvem oppfatter du som sjefen i Arbeiderpartiet? Da dette spørsmålet ble stilt velgerne like etter at Stoltenberg tok over som statsministerkandidat i vinter, svarte 58 prosent Stoltenberg. Av Ap-velgerne ga 68 prosent dette svaret.

Nå - etter at Stoltenberg har vært regjeringssjef vel et halvt år - er tilsvarende tall 47 prosent i hele befolkningen og 57 prosent blant Ap-velgere. 30 prosent av velgerne mener Jagland er sjefen, mens 23 prosent enten er i tvil eller oppgir andre navn. 34 prosent av Ap-velgere oppfatter Jagland som sjefen.

- Godt samarbeid

- Jeg leder regjeringen, og Jagland er leder i Arbeiderpartiet, sier Stoltenberg.

Han har følgende kommentar til den nye undersøkelsen:

- Det kommer nå flere meningsmålinger i uka. Det ville være galt om jeg lar slike målinger gå ut over mitt arbeid med å styre landet. Svingningene i denne typen målinger kan ikke avgjøre hvordan Arbeiderpartiet organiserer arbeidsdelingen i partiledelsen, sier statsministeren, som legger til at samarbeidet mellom han og Jagland er utmerket.

De to har etter at vervene som statsministerkandidat og partileder ble delt, gjentatte ganger understreket at det ikke finnes noe som heter sjef i Arbeiderpartiet.

Men for velgerne er dette åpenbart mer diffust.

Flertallet av dem over 60 år oppfatter Jagland som sjefen i Arbeiderpartiet.

- Jeg ville trodd at flere hadde svart Stoltenberg. Tallene kan derfor være en indikasjon på at han ikke har vært synlig nok for folk, sier tidligere Ap-rådgiver, nå rådgiver i konsulentfirmaet Gambit, Trond Erik Thorvaldsen.

Han mener Stoltenberg trenger å styrke sin posisjon hos velgerne før valget.

- Det er regjeringen som står på valg. Da må Stoltenberg være frontfigur. Det er viktig at arbeidsdelingen mellom statsminister og partileder er tydelig, sier Thorvaldsen til Dagbladet.

FORTSATT SJEFEN...SÅ VIDT: Deltakerne på AP-kvinnenes landskonferanse ga Jens Stoltenberg en varm velkomst i går. Her flankert av Karita Bekkemellem Orheim og Kari Manger.