Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jens kunne ha avsluttet striden

Thorbjørn Berntsen er overbevist om at den bitre lederstriden utløste Thorbjørn Jaglands kollaps. Og Ap-veteranen mener Jens Stoltenberg har ansvaret for personkampen fikk utvikle seg: - Jens kunne ha gjort slutt på den fullstendig unødvendige og ødeleggende striden. Jeg er sikker på at han har det veldig tungt nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berntsen vil ikke legge skylden for Jaglands kollaps på Jens Stoltenberg:

- Nei, det går det ikke an å si.

Men samtalen Berntsen hadde med Jagland like før han fikk et illebefinnende og erfaringen med den knallharde lederstriden de siste ukene, gjør Ap-veteranen overbevist om at smellen kunne ha vært unngått.

Advarte Jens

Jagland har den siste tida prøvd å presse Stoltenberg til å annonsere sitt syn på hvem som bør lede partiet. Det har Stoltenberg nektet. Etter sentralstyremøtet i går sto han fast på sitt standpunkt.

- Det som har skjedd de siste dagene var dråpen som fikk begeret til å renne over for Thorbjørn. Du må huske på at den situasjonen som har oppstått, er kolossalt dramatisk. For Thorbjørns del har den vært ekstra tøff fordi han har vært gjennom en helt annen prosess enn Jens, sier Berntsen til Dagbladet.

Han mener Stoltenberg kunne ha avverget det enorme presset Jagland har følt på kroppen.

- Jeg hadde en samtale med Jens for fjorten dager siden. Da sa jeg rett ut: Gjør det klart nå at du ikke er lederkandidat. Hvis du ikke gjør det, vil det bli en strid som vil ramme dere begge.

- Hva sa Jens til det?

- Han mente situasjonen var fryktelig vanskelig. Han mente det var snakk om troverdighet fordi han hele tida har stått på at det var valgkomiteen som skulle få beskjed først. Men nå ser vi hva som er skjedd. Jens kunne ha avklart lederspørsmålet. Det gjorde han ikke, og jeg er sikker på at han har det veldig tungt nå, sier Berntsen.

Kan rydde opp

Han mener det fortsatt er tid til å rydde opp:

- Mitt råd til Thorbjørn og Jens er: Nå må dere stokke beina sånn at dere ikke tar livet av hverandre. For det er det fullt mulig å få gjort.

Thorbjørn Berntsen antyder at Stoltenberg nå har forspilt sine sjanser til å ta over partiet.

- Jens kunne ha fått servert ledervervet på et sølvbrett på landsmøtet om to og et halvt år. Nå er det ikke sikkert at sølvbrettet er der lenger.

FIKK OPPFORDRING: - Jeg hadde en samtale med Jens for fjorten dager siden. Da sa jeg rett ut: Gjør det klart nå at du ikke er lederkandidat, sier Thorbjørn Berntsen. Her er Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland på pressekonferansen etter sentralstyremøtet mandag.
Hele Norges coronakart