Jens lager lakse-kaos

Det hersker det rene politiske kaos i villakssaken. Stortingets energi- og miljøkomité skal avlegge innstilling om få dager, men føringene fra Ap-regjeringen er så uklare at komiteen har store vansker med å behandle saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Noe av det feigeste jeg har sett, sier saksordfører Hallgeir Langeland med klar adresse til statsministeren.

I tilleggsmeldingen om villlaksen heter det rett nok at regjeringen går inn for prinsippet om oppdrettsfrie laksefjorder; hovedkravet i Rieber-Mohn-utvalgets utredning om hvordan de gjenlevende villaksstammene skal berges.

Uenighet

Men eksisterende oppdrettsanlegg skal nødvendigvis ikke flyttes, går det fram av regjeringens lakseforslag. Hva som skal være definisjonen på en oppdrettsfri fjord og et fredet, nasjonalt laksevassdrag, er høyst uklart. Og innad i komiteen spriker holdningene.

- Innholdet i regjeringens laksemelding er så uklart og så uforpliktende at saken vanskelig lar seg behandle, sier saksordfører Hallgeir Langeland (SV) til Dagbladet.

- Makkverk

Langeland karakteriserer meldingen som et makkverk, sett i forhold til de forventningene Stoltenberg selv skapte i opposisjon. Kort før han selv ble statsminister, kritiserte han Bondevik-regjeringen for feighet og handlingslammelse i laksesaken. Nå møter Stoltenberg seg sjøl i døra, mener miljøopposisjonen.

Etter planen skal miljøkomiteens utkast til innstilling være klart mandag. Endelig innstilling skal avlegges innen 15. juni, før Stortinget tar ferie.

Saksordføreren vil nå dra støvet av den opprinnelige villlaksmeldingen til Georg Frederik Rieber-Mohn, der ni fjorder og 50 vassdrag kreves oppdrettsfrie og fredet.