Jens lar elva leve!

Hardt presset av lokale miljøvernere og et flertall på Stortinget velger regjeringen å stanse vassdragsutbyggingen på Saltfjellet. - En svært gledelig snuoperasjon, jubler Gaute Dahl som leder Folkeaksjonen Spar Saltfjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenbergs nyttårsbudskap betyr at vassdragene i Bjøllåga, Melfjord og Beiarn i Nordland spares.

- Fordelene ved disse utbyggingene er ikke store nok til at de forsvarer de ugjenkallelige inngrepene i naturen, slår statsministeren fast.

Og aksjonsleder Gaute Dahl kunne ikke vært mer enig. - Dette er full seier for folkelig engasjement og viser at det åpenbart nytter å bry seg. Nå skal vi jobbe videre for varig vern.

En epoke over

Men seieren har ikke kommet uten kamp. Arbeiderpartiets holdning til utbyggingen har mer enn én gang frustrert motstanderne. - I høst trodde jeg i perioder ikke det var mulig å få partiet til å snu. Men jeg har sagt til Jens Stoltenberg hva han bør gjøre, så det er jo artig at han hører, sier en strålende fornøyd Gaute Dahl. Med sin nyttårstale varslet statsministeren en ny linje i vassdragspolitikken.

- Tida for nye store vannkraftutbygginger i Norge er over, slo Stoltenberg fast.

Og nettopp den opplysningen mottas med glede også i sentrumspartiene. Venstres Gunnar Kvassheim lover å ta Stoltenberg på ordet. - Vi skal bruke dette for alt det er verdt. Det er flere konfliktfylte utbygginger på gang; Stoltenbergs uttalelser må få konsekvenser for disse planene.

Spark

Og Kvassheim klarer ikke dy seg for å rette et lite spark mot regjeringen.

- De så at de ville bli påført et nederlag i Beiarn-saken. Nå forsøker de å selge saken inn som et tilløp til miljøpolitikk fra regjeringens side. Vi får kalle det et flott nedslag etter et svev de overhodet ikke har hatt kontroll på, sier en hoppukeinspirert Kvassheim. Beslutningen om å stanse utbyggingene kan også ses i lys av den massive kritikken regjeringen de siste månedene har fått for sin miljøpolitikk. Norges Naturvernforbund har kalt miljøprestasjonene elendige, og har blant annet vist til planene om gasskraftverk, reduksjonen i bensinavgift, den manglende satsingen på kollektivtrafikk og det forbundet mener er tafatthet i kampen mot miljøgifter.