Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens latterliggjorde biodiesel-kritikerne

Statsministeren gir SV og Sp et plaster på såret.

GIKK HARDT UT:Under sin tale til Fagforbundet brukte Jens Stotlenberg mye av tiden på å sette på plass kritikerne av regjeringens biodieselavgift. Men nå kommer han SV og Sp i møte med å øke kravet til innholdet av biodiesel i drivstoff. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
GIKK HARDT UT:Under sin tale til Fagforbundet brukte Jens Stotlenberg mye av tiden på å sette på plass kritikerne av regjeringens biodieselavgift. Men nå kommer han SV og Sp i møte med å øke kravet til innholdet av biodiesel i drivstoff. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Under sin tale til Fagforbundet gjorde statsminister Jens Stoltenberg det klinkende klart at regjeringen ikke har planer om å trekke budsjettforslaget om avgift på biodiesel.

- Det må være klart. Det er miljømessig riktig å ha avgift på biodiesel. Derfor kommer regjeringen til å stå fast på sin innføring av biodiesel, sa Stoltenberg fra talerstolen.

- Det har heller aldri heller vært slik at vi fritar alt vi liker for avgift. Jeg er for arbeide, men jeg er for arbeidsgiveravgift. Jeg liker melk, men jeg er for avgift på melk. Jeg liker epler, men det er også avgift på epler, sa han.

Øker krav til biodiesel
Men Stoltenberg kunne også fortelle at regjeringen vil øke kravet til andelen biodiesel i drivstoff. Forslaget kommer på plass i siste liten før Stortinget behandler saken, og er trolig et politisk plaster på såret for SV og Sp. Dette forslaget vil glede mange i SV og Sp, og kan være med på å sikre fortsatt liv for bionæringa.

- Regjeringen vil sende ut på høring et forslag om å øke omsetningspåbudet for å sikre at minst fem prosent er biodiesel. Det betyr at regjeringen vil doble omsetningspåbudet. Det tar vi sikte på å få plass fra 1. januar 2011. Dette er miljøvennlig av to grunner: For det første er det mer miljøvennlig, og for det andre sikrer vi at det er forurenser som betaler, sa Stoltenberg

Store inntekter
Hovedgrunnen til at statsministeren ikke vil fjerne avgiften er at det er snakk om opp mot 16 milliarder kroner i skatteinntekter til staten.

- Det har vært mye oppmerksomhet rundt det å innføre autoavgift på biodiesel. Det er et riktig og et godt forslag av flere grunner. Det gir oss store inntekter til samfunnet. Totalt er det snakk om minst 16 milliarder kroner. De pengene går til mye fornuftige ting som går til skole og barnehager, sa Stoltenberg til Fagforbundets landsmøte.

Statsministeren valgte å bruke store deler av sin tale til LOs største forbund på å snakke om biodiesel. Han gikk langt i å sette på plass kritikerne av biodieslavgiften. Blant disse er nettopp SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete.

- Grønn skatt
Stoltenberg satte kritikerne ettertrykkelig på plass da han tydelig ga uttrykk for at han mener innføring av biodiesel er en grønn skatt. I tillegg viste han til at den viktigste avgiftslettelsen for biodiesel er å fjerne CO-avgiften på biodiesel.

- Når vi har en autodieselavgift på biodiesel, så betyr det at vi får mindre trafikk på veiene enn det vi ellers ville ha hatt. Det er en grønn skatt som gir mindre belastning på veiene. For det andre er det også en skatt som er med på å sikre penger til felleskassa. Det er nettopp det jeg gjør, sa Stoltenberg til Fagforbundet og leder Jan Davidsen, og la til:

- Biodiesel er feil bruk av å miljøvirkemidler og en måte å subsidiere veitransporten på.

Stoltenberg viste også til at FNs siste panel for bærekraftig utvikling er veldig kritisk til drivstoff med biodiesel.

- Liker også melk

Dermed gikk Jens Stoltenberg hardt ut  og latterliggjorde motstanderne av biodieselavgift som også finnes i hans eget parti og de to andre regjeringspartiene.

- Det er flertall for denne ideen om å bevilge mer penger til fellesskapet gjennom avgifter. Vi snakker om mange milliarder. Så er det noen som sier at vi ikke skal ha biodieselsavgift fordi det er klimavennlig med biodiesel, sa Stoltenberg og la til:

- Det har heller aldri heller vært slik at vi fritar alt vi liker for avgift. Jeg er for arbeide, men jeg er for arbeidsgiveravgift. Jeg liker melk, men jeg er for avgift på melk. Jeg liker epler, men det er også avgift på epler. Hvis det er slik at vi skal fjerne all avgift  på alt vi liker, så blir det veldig feil og i strid med all måten vi driver politikk på, sa statsministeren fra talerstolen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media