Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens Stoltenberg

Jens legger press på Norge -avfeier Ernas forsvarsunnskyldning

- Vekst er ingen ulempe, sier NATOs generalsekretær.

LA PRESS PÅ ERNA: Statsminister Erna Solberg og generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg møttes i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
LA PRESS PÅ ERNA: Statsminister Erna Solberg og generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg møttes i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar ble det kjent at Norge beveger seg bort fra målet om å bruke to prosent av BNP til forsvar.

Det ble som ventet hovedtema da generalsekretær Jens Stoltenberg møtte pressen mandag.

Han la ikke skjul på at han var kritisk til statsminister Erna Solbergs unnskyldning, som ble gjentatt på en pressekonferanse tidligere samme dag.

GENERALSEKRETÆR: NATOs Jens Stoltenberg på kontoret i Brussel
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GENERALSEKRETÆR: NATOs Jens Stoltenberg på kontoret i Brussel Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Disse spørsmålene er avhengig av to ting. Det ene er hvor mye penger vi bruker, og det andre er hvordan veksten i norsk økonomi er. Nå er vi over trendveksten på BNP, og derfor går andelen nå noe ned, sa Solberg da.

- Ingen ulempe

Stoltenberg understreket mandag ettermiddag at vekst ikke må ses på som en ulempe.

- Vekst er ingen ulempe. Det er en fordel, som gjør det lettere å bruke penger på forsvar, helse og alt annet, når kaka totalt sett er større. Vekst bør gjøre det lettere å nå målet om 2 prosent, sa han på en pressekonferanse mandag formiddag.

Han påpekte at det ikke er mange år siden mangel på vekst i økonomien også ble brukt som et argument mot toprosentmålet til NATO.

- I årene etter finanskrisen var det slik at mange europeiske land sa at de ikke kunne bruke to prosent av BNP på forsvar. Nå opplever jeg at noen land bruker høy vekst som et argument for at det ikke er mulig å nå toprosentmålet, og det kan ikke være sånn at både vekst og fravær av det bidrar til at man ikke når det, sa Stoltenberg da han møtte pressen mandag:

- Det er ikke et problem å være rik, så landene som nå prøver å framstille det som en stor belastning å være rik, har en beskrivelse av virkeligheten som ikke stemmer, sier Stoltenberg.

- Gledelig

Han mener at ikke noe land har gyldige argumenter for å unnlate å bruke to prosent av BNP på forsvar.

- Det satt 29 ledere rundt et bord så sent som i mai i fjor og lovte at man nå skulle stoppe kuttene og bevege seg mot toprosentmålet. Jeg regner da med at man mener alvor, sa Stoltenberg til pressekorpset.

Han understreket at det er gledelig at en rekke europeiske land inkludert Norge har økt forsvarsbudsjettene de siste par-tre årene.

Det mener han er et skritt i riktig retning - selv om Norge faktisk er det eneste av Russlands naboland som ikke vil nå toprosentmålet inneværende år.

Stoltenberg advarte mandag europeiske land mot å stanse satsingen på forsvar opp mot toprosentmålet.

- Hvis vi ikke fortsetter, vil det så klart begrense våre evner til å gjøre det vi har lovet hverandre, og dette er en allianse hvor vi ytterste fall lover å ofre menneskeliv og gå til krig for hverandre. Da må vi også kunne stille krav til hverandre, sa Stoltenberg.

Går i motsatt retning

Norgesbesøket til NATO-generalsekretæren kommer bare uker etter det ble kjent at Norge beveger seg i motsatt retning av NATO-målet om at to prosent av medlemslandenes BNP skal gå til forsvar.

Mens andelen av BNP brukt på forsvar i fjor var på 1,59 prosent, vil den ligge på 1,56 prosent i år, opplyste forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i et oppsiktsvekkende brev til Stortinget i januar.

Andelen vil falle til 1,5 prosent i 2020, og holde seg på dette nivået frem til 2024, ifølge prognosene fra Bakke-Jensen.

Tallene har vakt oppsikt på Stortinget. - Det overrasket meg veldig, sier Anniken Huitfelt (Ap), som leder komiteen i et intervju med Dagbladet i dag.

- Da vi spurte regjeringen om dette sommeren 2016 ble vi informert om at det var ulike estimater, men at BNP-andelen ville øke uansett. Da statsministeren var i USA nylig var dette også et viktig tema. Da sa presidenten at han regnet med at Norge var oppe på 2 prosentmålet ganske snart. Spørsmålet er om de informerte presidenten om at det går i motsatt retning, sier Huitfeldt - som varsler at hun vilta dette opp med regjeringen.​

Ikke tidfestet

Det har også vakt oppsikt at regjeringen ikke har tidfestet toprosentmålet i sin regjeringsplattform.

Mens Frp i sitt partiprogram slår fast at toprosentmålet skal være nådd innen 2024, slår Høyres partiprogram fast at partiet støtter NATOs målsetting for medlemslandene om gradvis å øke forsvarsbudsjettene opp mot 2-prosentmålet «i løpet av et tiår.»

I regjeringsplattformen er det nå kun formulert at målet skal nås «på sikt».

Stoltenberg var mandag forsiktig med å kritisere regjeringsplattformen.

- Jeg la merke til at flere partier på sine landsmøter skjerpet sine formuleringer om investeringer i forsvaret, som et uttrykk for at flere partier tok det veldig alvorlig. Jeg legger til grunn at Norge og andre Nato-land kommer til å følge opp det de har vedtatt, svarte Stoltenberg på spørsmål om regjeringsplattformen.

- Synes du det er et dårlig signal at regjeringsplattformen nå utelater en tidfesting?

- Jeg kommer ikke til å være for presis i mine kommentarer på akkurat regjeringsplattformen, men vil si samme budskap i alle NATO-land hvor jeg reiser, nemlig at det nå er vår oppgave å gjennomføre det vi har lovet hverandre. Da er vi enige om en byrdefordeling som sier to prosent, og det gjør at alle land bidrar forholdsmessig like mye, sa Stoltenberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!