Jens' lille sparegris

Navn: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen Alder: 40 Yrke: Finansminister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg har for sikkerhets skyld satt en avholdsmann til å vokte alle milliardene våre. For de er vel fortsatt våre? Selv om vi verken får røre dem eller nyte godt av dem. Dessuten er han påholden med penger, og det er vel bare en gjerrigpomp som vil forsøke å forklare oss hvorfor utgiftene må holdes nede i et land med hundrevis av milliarder i statskassa. Men han kommer til å gjøre det igjen og igjen, til det ikke er maling igjen på en eneste skole. For han tror på det Finansdepartementet tror de holder på med. Og der tror de som kjent det er farlig for økonomien at folk har det godt.

Han ble fiskeriminister bare 37 år gammel og finansminister som 40-åring, men hjemme i Vardø drev han og satte sammen regjeringer allerede som tiåring. Han lagde også nye departementsstrukturer i tegneboka, og noen av dem ble faktisk virkelighet. Men virkeligheten var der på gutterommet. Han vokste opp hos mor og bestemor, og selv om han seinere ble fiskeriminister, var han aldri nede på kaia og fisket med de andre ungene. Kvinnene var redde for at han skulle falle på havet, og han fulgte lojalt ordren om aldri å gå nærmere enn 50 meter fra bryggekanten. Det er vel disse 50 meterne som ennå skiller mannen med milliardene fra vanlige folk med økonomiske problemer.

Selv om han tok det igjen på skolen, som han forsøkte å styre som leder av elevrådet. Han var ivrig deltaker i Vardø hver eneste 1. mai, og som organisator. Han organiserte korps og volleyballturneringer, og i militæret ble han tillitsvalgt og møteplager. Han fikk også stoppet en skiøvelse på grunn av kulde.

Men det var inn i rikspolitikken han ville, og han møtte på Stortinget som varamann 22 år gammel. Og med store ambisjoner. Han kjøpte kombibil mens han satt i finanskomiteen og en avgiftsøkning var på trappene. Men han varslet alle, så han ikke skulle ha riper i lakken når kallelsen kom til Kongens bord.

Og så ringte han nesten hver eneste bilforhandler i landet for å få bilen så billig som mulig. Han bor i Bærum med kone og tre barn, og betaler finnmarksskatt.

I finanskomiteen gikk han under navnet «Hjulvispen», fordi han holdt høyt tempo i møter og forhandlinger. Hjemme er han kakemons og hobbykokk, men altså avholdsmann. Selv om han i det aller siste har latt seg lokke til litt likør over dessertisen.

Han må vel ha det inn med skje.