TØFFE TAK I REGJERINGEN: Nå starter den vanskelige kampen om det omfattende vikarbyrådirektivet i regjeringen. Før de politiske basketakene har begynt, er det klart at både Sp-leder Liv Signe Navarsete og SV-leder Kristin Halvorsen vil ha et veto. Spørsmålet er hvor hardt Jens Stoltenberg kommer til å stå på at Norge skal gjøre EUs direktiv til norsk lov. Her fra et møte med bedrifter og organisasjoner om finanskrisa, med LO-leder Roar Flåthen til venstre.
Foto: Berit Roald / Scanpix
TØFFE TAK I REGJERINGEN: Nå starter den vanskelige kampen om det omfattende vikarbyrådirektivet i regjeringen. Før de politiske basketakene har begynt, er det klart at både Sp-leder Liv Signe Navarsete og SV-leder Kristin Halvorsen vil ha et veto. Spørsmålet er hvor hardt Jens Stoltenberg kommer til å stå på at Norge skal gjøre EUs direktiv til norsk lov. Her fra et møte med bedrifter og organisasjoner om finanskrisa, med LO-leder Roar Flåthen til venstre. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Jens, Liv Signe og Kristin skal slåss om veto

I dag starter kampen for alvor om vikarbyrådirektivet i regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Internt i regjeringen er nå den vanskelige dragkampen om det kompliserte vikarbyrådirektivet i full gang.

- Vi har lenge visst at SV vil ha veto og siden før jul har vi vårt eget vedtak i stortingsgruppa. I tillegg vet vi nå at Sp er imot. Nå avventer vi regjeringens behandling av direktivet, som er rett rundt hjørnet, sier Aps Anette Trettebergstuen til Dagbladet.

- Vi jobber for å få til et veto i regjeringen. Vi har ikke endret det standpunktet, sier Sps Geir Pollestad og legger til:

- Men vi ønsker jo å påvirke prosessen og vil jobbe for å få til best mulig rammer rundt dette.

Striden fortsetter
Dagbladet er kjent med at direktivet sto på agendaen under dagens regjeringskonferanse. Striden om Norge skal gjøre EUs vikarbyrådirektiv til norsk lov fortsetter inn i det mektige underutvalget i regjeringen.

- Jeg  forventer at man behandler dette med det største alvor. Problemet med saken er at vi ikke er uenig om målet. Ingen i regjeringen vil svekke arbeidsmiljølovens bestemmelser om midlertidige. Problemet er at risikoen ved å si ja til direktivet er veldig høy, sier SVs Karin Andersen.

Etter det Dagbladet forstår skal Jens Stoltenberg, Kristin Halvoren og Liv Signe Navarsete møtes til de første samtalene om saken som etterhvert har blitt en smertefull prosess for de tre regjeringspartiene.

Gryende opprør i Ap
Etter at LO over jul snudde i spørsmålet om EUs direktiv bør bli norsk lov, har motstanden mot direktive blomstret for fullt. Da hadde Aps stortingsgruppe allerede konkludert og gått inn for direktivet.

Nå har også flere lag i Arbeiderpartiet ytret sin motstand i det som ser ut til å være et gryende opprør i Stoltenbergs egne rekke.

- Vi har holdt på med dette direktivet siden 2009 og gjort det grundig. Det har ikke vært mye trøkk på dette i fylkespartiene før nå, sier Aps arbeidspolitiske talsperson Anette Trettebergstuen.

I SV har motstanden resultert i at partiet vil at regjeringen legger ned veto. Senterpartiet er også i mot direktivet.

- I fagbevegelsen ser de rundt seg på arbeidsplassen at det stadig vekk blir flere vikarer. Det er jo derfor motstanden mot direktivet er så stor, sier Karin Andersen til Dagbladet.