Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens lover billigere biler

Setter ned avgiftene for miljøvennlige biler i 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg tok i dag pause fra budsjettkonferansen med SV og Sp for å møte representanter fra NAF og Bilimportørenes Landsforening (BIL).

Bilbransjen krever at avgiftene i Norge legges om slik at det blir billigere å kjøpe miljøvennlige biler som slipper ut mindre CO2. De vil se resultater i statsbudsjettet for 2007, som legges fram 6. oktober.

- Flere regjeringer har varslet omlegging av avgiftene i mange år uten at det har skjedd noe. Det samme står veldig klart i Soria Moria-erklæringen og nå forventer vi at regjeringen gjør ord om til handling, sier Christine Holtan, direktør for innflytelse i NAF til Dagbladet.no.

Og Stoltenberg kom med ordene de ventet på, det blir lavere engangsavgift på miljøvennlige biler og de blir dermed billigere å kjøpe. Hastende ut fra budsjettmøtet med regjeringskollegene kom statsministeren med følgende løfte til bilbransjen og forbrukerne.

- Vi skal legge om bilavgiftene i statsbudsjettet for 2007. De miljøgjerrige bilene, som slipper ut mindre CO2, vil få lavere avgifter. Men detaljene får dere ikke før vi legger fram statsbudsjettet 6. oktober, sier Stoltenberg.

Lover viktig grep

De tre regjeringspartiene drøfter ulike modeller for hvordan de nye avgiftene skal se ut. Men statsministeren lover at det blir en merkbar endring, ikke bare en justering.

- Vi skal ta et viktig grep nå. Det blir lettelser fordi det tjener miljøet. Vi har hatt et postitiv samarbeid med NAF og resten av bilbransjen og har fått mange gode innspill. Nå vurderer vi ulike modeller og tallene må dere vente på.

LOVER LAVERE AVGIFTER: Jens Stoltenberg lover at det blir billigere å kjøpe miljøvennlige biler fra 2007. Foto: John Rasmussen
LOVER LAVERE AVGIFTER: Jens Stoltenberg lover at det blir billigere å kjøpe miljøvennlige biler fra 2007. Foto: John Rasmussen Vis mer

De fleste avgiftsendringene som kommer i statsbudsjettet vil trå i kraft fra 1.1.2007. Stoltenberg minner imidlertid om at endringene skal være håndterbare for bilimportører og -selgere.

Norge er miljøsinke

NAF og BIL har i årevis jobbet for å få en nyere og mer miljøvennlig bilpark i Norge. De peker på at Norge er en miljøsinke i europeisk sammenheng.

- Mens norske biler i gjennomsnitt slipper ut 186 gram CO2 per kilometer har EU og europeisk bilindustri forpliktet seg til et gjennomsnittsutslipp på 140 gram CO2 på nye biler innen 2008, sier Jan Johansen, administrerende direktør i NAF.

Snittet i EU er per i dag 161 gram, ifølge NAF.

- Hvis gjennomsnittsutslippet i Norge blir redusert til 140 gram CO2 vil vi spare miljøet for to millioner tonn CO2 året, sier Johansen.

Han peker på at det å kjøpe en miljøvennlig bil i tillegg vil lønne seg for en forbruker i det daglige. CO2-utslipp er en konsekvens av drivstofforbruket og en bil med utslipp på 140 gram CO2 per kilometer, forbruker en kvartliter mindre drivstoff per mil.

image: Jens lover billigere biler
KORT MØTE: NAFs administrerende direktør Jan Johansen fikk Jens Stoltenberg ut av møterommet i formiddag.