Jens lover skifte

Halvannet år før stortingsvalget har Ap-leder Jens Stoltenberg valgløftet klart: Han lover landet ny regjering og ny kurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Ja, vi går til valg på det, og tar ansvar for å få det til. Målet er et sentrum-venstresamarbeid og en flertallsregjering. Men hvis vi ikke lykkes med det, er Ap beredt til å danne en mindretallsregjering, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Stoltenbergs påskebudskap til statsminister Kjell Magne Bondevik er følgende: Bryt skatteløftene eller glem Ap-støtte til høstens budsjett.Gi 500 millioner kroner mer til sykehusene i revidert nasjonalbudsjett, og legg fram tiltak som monner mot ledigheten.

Makt er viktigst

Ap har siden valgnederlaget i 2001 snakket mye om nødvendigheten av stabilt flertallsstyre. Men nå er åpenbart kravet til flertallskonstellasjoner tonet ned.

På sin månedlige pressekonferanse onsdag sa Bondevik at Stoltenberg har snudd 180 grader i synet på mindretallsstyre. Stoltenberg fnyser av kritikken.

- Bondevik-regjeringen er selv ikke i nærheten av å ha flertallsstyre, de har heller ingen ambisjon om det, de er helt avhengige av Fremskrittspartiet, sier han.

Selvstendige partier

- Har du gitt opp å bygge et sentrum- venstre-alternativ?

- Det som er klart er at vi går til valg som selvstendige partier. Det ønsker også SV og Senterpartiet. Hvilke muligheter som åpner seg etter valget, er det vanskelig å spekulere over.

- Bondevik mener at behandlingen av flere store saker denne våren bør vise om det finnes et regjeringsalternativ.

- Det kommer sikkert til å være områder og saker hvor Ap, SV og Senterpartiet har felles syn, som i skattepolitikken, fordelingspolitikken, kommuneøkonomien og i kultursatsingen. Men vi kommer ikke til å lage noen felles politisk plattform, like lite som regjeringspartiene kommer til å lage en felles politisk plattform med Frp. KrF gikk jo sist til valg for en sentrumsregjering, men endte opp med statsminister i en høyredominert regjering. Det viser bare at velgerne stemmer på selvstendige partier, sier han.

Stoltenberg har ikke gitt opp å få KrF på laget etter valget.

- Jeg mener jo KrF grunnleggende hører hjemme i et sentrum- venstre-samarbeid. Jeg tror ikke KrF er enig i den usosiale skattepolitikken regjeringen fører. Men jeg tror det er umulig for KrF å spekulere over noe annet alternativ. Men døra for samtaler står åpen, sier Stoltenberg.

Han gjør det klart at dersom regjeringen i neste års budsjett gjør forsøk på å følge opp skattemeldingen, da er det en invitasjon til Frp.

- Grunnen til at Ap inngikk en budsjettavtale i høst, var at regjeringen forlot Sem-erklæringen og prioriterte skole, sykehus og kamp mot ledigheten istedenfor skattelette. Skattemeldingen er i tråd med Sem-erklæringen og et varsel om at de vil gå til Frp til høsten. Men jeg håper regjeringen besinner seg, sier Stoltenberg.

Når dette leses, ligger Stoltenberg trolig godt under vannskorpa. Han er på ferie i Akababukta, og der er det dykking som gjelder.

- For meg kan dykking sammenliknes med meditasjon. Jeg kobler helt av.

VIL HA MAKT: Etter tre år i opposisjon forbereder Jens Stoltenberg seg på å gjenerobre regjeringsmakten neste år. Her er han fotografert på St. Hanshaugen i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer