Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens lyste av stolthet

Jens Stoltenberg sammenligner egen styrke med historiske seire i Gerhardsen-epoken.

SOLTE SEG I GLANSEN: Statsminister Jens Stoltenberg kommenterer stortingsvalget i hagen i regjeringens representasjonsanlegg. Foto: Lise Åserud / Scanpix
SOLTE SEG I GLANSEN: Statsminister Jens Stoltenberg kommenterer stortingsvalget i hagen i regjeringens representasjonsanlegg. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Sola skinte på statsminister Jens Stoltenberg da han imorges skred inn i hagen nedenfor statsministerboligen, til applaus fra naboer på en balkong.

- Det er så bra, vet du, utbrøt han på vei bort til et utall tv-kameraer og journalister som sto oppstilt og ventet på valgets soleklare vinner.

Som i Gerhardsen-epoken
Stoltenberg takket både velgerne, fagbevegelsen, grasrota og moderne medier for seieren, som han sammenlignet med det arbeiderbevegelsen oppnådde under Einar Gerhardsens storhetstid på 1950-tallet.

- Vi må helt tilbake til 1950-tallet for å finne et stortingsvalg hvor Arbeiderpartiet går fram to stortingsvalg på rad. Vi må tilbake til 1993 for å finne et parti som har framgang i regjeringsposisjon, sa Stoltenberg.

Lærte av Gro
Han måtte le da en dansk journalist ville vite hva det er han gjør riktig - til forskjell fra danske sosialdemokrater som ikke sitter i regjering. Han benyttet sjansen til å trekke linjene til et annet av Arbeiderpartiets store navn.

-Jeg tror på argumentet og overbevisningens kraft. Det er noe av det jeg lærte av Gro Harlem Brundtland. Hun hadde en usvikelig tro på at hvis du forteller om det du tror på selv, vil du før eller siden vinne fram.

Uten nøling eller pustepauser snakket en tydelig maktkomfortabel statsminister om sin egen regjering, som har greid å stå samlet selv om enkelte statsråder har rotet det til.

- Vi har ikke hatt regjeringsslitasje. Vi har hatt framgang, og vunnet valget, konstaterte Stoltenberg.

Om Aps styrke
Stoltenberg la ikke skjul på at han er stolt over seieren, men snakket klokelig om hvor glad han var for at de tre rødgrønne partiene sammen hadde vunnet valget. Nå mener han at de fire årene i regjering har gitt de rødgrønne, med Arbeiderpartiet i spissen, en unik erfaring.

- Arbeiderpartiets styrke er ikke bare at vi vinner valg, men at vi blir gjenvalgt. Dette er en seier jeg skal forvalte med den aller største respekt. I dag tar vi inn over oss at vi har fått den tillit slik at vi kan styre landet i de neste fire årene, sa han.


-Ap på sitt beste
Stoltenberg var svært fornøyd med måten partiet har gjennomført valgkampen, med grasrotarbeid og banking på dører - og sosiale medier som twitter og facebook.

- Dette er Arbeiderpartiet på sitt beste, sa han.

Nattas seier sikrer fortsatt rødgrønn regjering, med Aps 64 mandater på Stortinget, mens SV og Senterpartiet har 11 hver.

- Nå skal vi starte arbeidet med en ny regjeringsplattform, vi skal sette oss ned og snakke sammen, sa han.

Han mener grunnlaget for fortsatt samarbeid bør er godt.

-Vi har omfattende dokumenter som sier hva vi ønsker å gjøre de fire neste årene, sa statsministeren i hagen.

Stolt av gjenvalg
Stoltenberg ville ikke kommentere om SV kommer til å få en statsråd mindre enn de har i dag, siden partiet nå ikke har flere mandater enn Senterpartiet. SV har i dag fem statsråder i regjeringen, mens Sp har fire.

- Partienes styrke har betydning for hvilket gjennomslag de får for sine saker i regjeringen. Men jeg understreker at vi har fire års erfaring med samarbeid, sa han.

Gode løsninger
Innen statsbudsjettet legges fram 13. oktober må regjeringen ha kommet fram til sin plattform. Men Stoltenberg mener det ikke blir en erklæring lik Soria Moria for fire år siden.

- Nå skal vi lage et litt annet dokument enn sist. Vi skal ikke komme med en ny regjeringserklæring, men vi skal lage en regjeringsplattform. Det positive er at vi har forhandlet fram til gode løsninger gjennom fire år. Jeg håper at vi skal finne fram til flere gode løsninger, der vi kombinerer ulike deler fra to eller tre partier.

- Hva slags betydning har resultatet for Norges økonomi?

- Betyr at vi har en regjering som er opptatt av å trygge arbeidsplassene, vi skal videreføre politikken fra de fire siste årene. Ansvarlig, men villig til å bruke penger når det er nødvendig.

De rike skal betale
Lover å dra til klimatoppmøtet i København i desember med krav om tøffe klimamål.

- Vi er beredt til å kutte våre utslipp med 30 prosent, EU har sagt 20 prosent, men er åpen for å øke til 30. Viktig at vi får på plass finansieringsordninger slik at den rike delen av verden tar et ansvar for å finansiere kutt i den fattige delen av verden.

- Vi skal også ha med til København krav om regler for å redusere avskogingen i verden. De store kuttene i verdens klimagassutslipp kan vi få ved å redusere avskogingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media