Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jens må få være sjef

- Jens Stoltenberg må høyere opp på banen og slåss. På landsmøtet må han få gjennomslag for statlige sykehus og delprivatisering av Statoil. Deretter må han få armslag i partiet til å være partiets suverene frontfigur fram mot valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier tidligere sekretær i Oslo Arbeiderparti, Svein Larsen, til Dagbladet. Larsen, som er en av Stoltenbergs sterke støttespillere, registrerer at Stoltenbergs popularitet er på bånn for tida. Han mener årsaken først og fremst er uklarheten rundt politiske saker fram mot landsmøtet. Men han sier Ap's delte lederskap også kan være en indirekte årsak.

- Trer tilbake

- Jens framstår nå for velgerne som en som trer tilbake for Thorbjørn Jagland. Fordi Jens ikke er etablert nok, kan det være et problem. At en statsminister må tre noen skritt tilbake, kan virke villedende på velgerne, sier Larsen.

Han mener likevel dette er et overgangsproblem.

- Akkurat nå pågår en programprosess i partiet, og nå har ikke Jens så stort alburom. Man må akseptere at han fram mot landsmøtet er noe i bakgrunnen. Men når landsmøtet er over, må partiet gi ham armslag til å være i førersetet. Fra landsmøtet fram til valget må Jens være den suverene frontfiguren. Det er Arbeiderpartiets eneste sjanse. Jens er partiets fremste kommunikator mot velgerne, sier Larsen.

Han understreker at Stoltenberg ikke har råd til å tape sykehussaken og Statoil-saken på landsmøtet.

- Må slåss

- Derfor bør han nok nå komme høyere på banen. Sentralstyret har jo behandlet disse sakene, og det foreligger en flertallsinnstilling. Den bør Jens slåss for fram mot landsmøtet. Han bør delta aktivt i debatten, sier Larsen.

Svein Larsen lanserte seg som kandidat til å ta over som leder i Oslo Ap etter Britt Hildeng. I stedet ble tidligere leder av Norsk Kommuneforbund i Oslo, Bjørgulv Froyn, hentet hjem fra Stockholm. Ifølge Larsen har «museumsvokterne» nå tatt makten i Oslo, Stoltenbergs eget fylkesparti.

- Oslo Ap er definitivt ikke noen støttespiller for Jens i hans moderniseringsprosjekt. Oslo er nå det mest dogmatiske fylkespartiet i Ap, sier Larsen.

Dødslinje

Han mener Norsk Kommuneforbund har fått altfor stor makt i Ap, og i særdeleshet i Oslo Ap. Ifølge Larsen er dette ei dødslinje for Ap.

- Tidligere var det større balanse i Oslo Ap mellom folk fra privat og offentlig sektor. Nå har Norsk Kommuneforbund altfor stor innflytelse. Det er greit nok at fagbevegelsen fremmer sine interesser. Men Ap kan ikke være en forlenget arm for én faglig gruppes interesser. Det er for få i Ap som sier fra om det, sier Larsen.

MÅ VINNE:</B>- Jens Stoltenberg må få gjennomslag for statlige sykehus og delprivatisering av Statoil på landsmøtet i november. Deretter vil han vinne velgere, mener tidligere sekretær i Oslo Ap, nå sekretær i Nordstrand Ap, Svein Larsen.