Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens må frelse sentrum

Skadeskutt og ribbet for velgersympati går Arbeiderpartiets 65 stortingsrepresentanter i dag løs på en av de tøffeste budsjetthøstene noen gang. Parlamentarisk leder Hill-Marta Solberg ber om hjelp fra sentrumspartiene, men en revansjesugen Kjell Magne Bondevik gir ikke ved dørene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sentrumspartiene vil til siste trevl utnytte at regjeringen må vente til Ap's landsmøte før den kan presentere sin politikk i viktige saker.
  • Sentrum vil bruke for det det er verdt at Kjell Magne Bondevik utklasser regjeringssjefen i popularitet om dagen.
  • Og Jens Stoltenberg kommer til landsmøtet uten å vite om han overlever budsjetthøsten.
  • Og da har vi ikke nevnt Frp-formann Carl I. Hagen.

Tøffe tak

- Jeg er forberedt på tøffe forhandlinger, og vi kommer ikke i mål uten en konstruktiv opposisjon. Men noen må finne sammen, og Ap's håp er at vi finner sammen med sentrumspartiene, sier Hill-Marta Solberg.

- Bondevik vil jo helst være statsminister sjøl?

- Ja, men vi kan ikke ha mer enn én statsminister av gangen, svarer Solberg.

Men Ap's stortingsgruppe må slåss hardt og tåle mange ydmykelser i høst for å sikre at Jens Stoltenberg er den som holder nyttårstalen ved årsskiftet.

Da en offensiv Jens Stoltenberg feide inn som parlamentarisk leder i vinter, jublet Ap-gruppa. Målingene gikk til værs. Siden har de interne stridene ridd partiet, Ap har rast til et historisk bunnmål på gallupene, og Frp er blitt landets største parti.

Nå er det samling i bånn for Ap's stortingsgruppe.

Der sitter man heller ikke og gleder seg til Stoltenberg-regjeringens første ekte statsbudsjett, som legges fram i morgen. Det er laget slik at sentrumspartiene kan framstå som vinnere. Bare slik kan Stoltenberg-regjeringen ri høststormen av.

Hill-Marta Solberg sier at kampmoralen er bra.

- Alle ser hvor viktig det er for partiet at vi drar oss opp etter så mye motbør i meningsmålingene den siste tida. Det virker samlende, sier hun.

- Kan gå galt

Andre i Ap's stortingsgruppe sier det samme, og mener dårlige meningsmålinger har satt en støkk i partiets tillitsvalgte.

Bent Hegna, avtroppende stortingsrepresentant fra Telemark, sier det slik:

- Vi må slå ring om Jens Stoltenberg og partiledelsen. Hvis ikke kan det gå helt galt. Vi kan risikere å bli et betydelig mindre parti. Dette må folk ta inn over seg, sier Hegna.

Nordland-representant Odd Eriksen fra Mosjøen er blant dem som ser fram mot høsten med bekymring. Han håper Hill-Marta Solberg har rett i at gruppa samler seg når krisen er som verst. Men han tviler.

- Jeg opplever Arbeiderpartiets stortingsgruppe som veldig fraksjonert. Samholdet er langt dårligere enn tidligere, sier han.

Basert på de siste meningsmålingene kan Ap miste opptil 20 mandater. Denne usikkerheten henger over Ap's 65 utkårne.

BØNN OM HJELP: Jens Stoltenberg trenger hjelp og støtte for å overleve budsjetthøsten. I går var han tilstede på gudstjeneste i Oslo domkirke.