Jens må snu trenden

- Det er en utfordring for Ap både å få større oppslutning og å stanse den høyredreining som Frp's framgang representerer, sier statsminister Jens Stoltenberg til Dagbladet om resultatene på den siste MMI-målingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hagen jubler, Jens sturer

- Vi har gjennom hele juni hatt meningsmålinger som gir Ap en oppslutning på rundt 30 prosent. Tendensen i målingene er at vi går tilbake, samtidig som det er entydig at Frp går fram, sier Stoltenberg.

Han trøster seg med at Arbeiderpartiet har ett år på seg til å snu denne utviklingen.

På tross av de lite optimistiske signalene fra sentrum er Stoltenberg fortsatt opptatt av å samarbeide med sentrumspartiene.

- Vi vil ha et samarbeid med sentrum, men det må to til for å samarbeide, sier han.

Hvorfor?

- Hvorfor går Ap tilbake?

- Jeg skal være forsiktig med å spekulere over det, selv de skarpeste analytikerne har problemer med å finne gode forklaringer. Jeg tror likevel at noe av årsaken er at vi er et land med mange uløste oppgaver, men som ikke kan bruke mer penger enn vi gjør.

Og til alle kritikerne som refser regjeringen fordi de ikke vil bruke mer av oljepengene på uløste oppgaver i bl.a. helsevesenet sier han:

- Det er fortsatt riktig og viktig å være forsiktig for å unngå økt rente og økt ledighet.

Han minner også om at vi tross alt har brukt nesten 400 milliarder av oljepengene siden 1993, blant annet på helsevesenet.

Første besøk

I dag avslutter Jens Stoltenberg sitt offisielle statsbesøk i Polen, som er det første offisielle statsbesøk siden han ble statsminister, og det første besøk en norsk statsminister har gjort i Polen siden tidlig på syttitallet.

I forbindelse med besøket ble det undertegnet en intensjonsavtale om salg av fem milliarder kubikkmeter gass fra Norge til Polen, en avtale som vil bli startskuddet for et intensivert arbeid for å selge norsk gass til de baltiske landene.

Nye omfattende avtaler i Baltikum vil kunne skape økonomisk grunnlag for å legge en gassrørledning til Polen, og nye gassframstøt mot Øst-Europa.

Men om meningsmålingene var nedslående for Stoltenberg, var det kanskje en trøst at han vakte stor oppmerksomhet hos amerikanske turister da han var på vandretur i gamlebyen i Warszawa.

- Oh, he is cute, var kommentaren.

PÅ BY'N: Statsminister Jens Stoltenberg forfrisker seg i Warszawa sammen med ambassadør Jan Østern.