Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens må svare om Mæland

Var behandlingen av Øystein Mæland god ledelse, spør Erna Solberg.

GROV SVIKT: Høyres leder Erna Solberg vil stille flere kritiske spørsmål til Jens Stoltenberg, som tirsdag holder sin redegjørelse om 22.juli-kommisjonen for Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GROV SVIKT: Høyres leder Erna Solberg vil stille flere kritiske spørsmål til Jens Stoltenberg, som tirsdag holder sin redegjørelse om 22.juli-kommisjonen for Stortinget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et gjennomgående funn i 22. juli-kommisjonens rapport er svikt i ledelse fra regjeringsnivå og nedover. Hvordan snur man en ledelseskultur? Første runde med  Øystein Mæland vitner ikke spesielt om god ledelse og kultur for god kommunikasjon. Er det slik at hoder skal trille isteden for åpenhet? spurte Høyre-leder Erna Solberg i en tale i formiddag der hun gikk gjennom 22.juli-kommisjonen.

Hun varslet at hun vil kreve at Jens Stoltenberg i sin redegjørelse tirsdag svarer på om justisminister Grete Faremos behandling av nå avgåtte politidirektør Øystein Mæland er i tråd med god ledelse og en åpen ledelseskultur. Hun vil også ha svar om forholdet mellom tidligere politidirektør og tidligere justisminister.

Må begynne på toppen - Å endre ledelseskultur er vanskelig, og man må begynne på toppen. Jeg vil spørre statsministeren om hva slags standard han setter, og han kan garantere at det vil skje en endring i ledelse, sa Solberg.
Høyre-lederen sa at hennes parti vil være konstruktivt i oppfølgingen av 22. juli. Men hun gjorde også klart at Høyre vil stille krevende spørsmål til Jens Stoltenberg og regjeringen for alt som sviktet 22. juli. Hun vil vite hva Stoltenberg vil gjøre for å dekke massiv svikt i beredskap. Hun pekte på at manglende IKT-systemer og manglende terrorberedskap var godt kjent, ikke minst gjennom Riksrevisjonens gjennomganger, uten at det ble gjort noe med det.

Frenetisk omorganisering - Vi har fått en ærlig og usminket rapport. Nå må regjeringen tåle de ærlig og usminkede spørsmålene. Vi må spørre om årsakene til at vi var så lite forberedt. Den reelle beredskapssituasjon er blitt tilslørt, sa Solberg.
- Ansvar blir ikke tatt bare ved at man sier man har det, eller flytter ansvarlige ledere til rådgiverstillinger, eller ved frenetisk omorganiserg for å vise handlekraft, men først når vi kan dokumentere at Norge er blitt tryggere, sa Solberg.

Flytte kriseberedskap Solberg åpnet for at ansvaret for kriseberedskap skal flyttes fra Justisdepartementet og til statsministerens kontor.
- Skal vi løfte ledelse, tror jeg vi må tenke annerledeles om styring på disse områdene. I Stortinget ligger meldingen om samfunnssikkerhet til behandling. Der slår regjeringen fast at kriseberedskapen skal håndteres av justisdepartementet. Jeg mener det er på tide å diskutere om det er feil. Den bør kanskje ligge hos SMK, som er ansvarlig for helheten i regjeringens arbeid, sa Solberg, og viste til andre land som har en tilsvarende ordning.

Mediestyrt Solberg mente hele det politiske miljø må ta selvkritikk for å være for mye opptatt av kortsiktige saker og mediahåndtering på bekostning av gjennomføringskraft og langsiktig styring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media