Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jens må ta ansvar, og ikke bare føle

Siv Jensen krever nå at Jens Stoltenberg viser lederevner og tar ansvar. Hvis ikke lover hun at Stortinget må rydde opp.

- MER ENN EMPATI:  Siv Jensen angriper på ny statsminister Jens Stoltenberg. - Jens må ta ansvar og rydde opp. Ledelse er mer enn å vise empati, sier Siv Jensen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- MER ENN EMPATI: Siv Jensen angriper på ny statsminister Jens Stoltenberg. - Jens må ta ansvar og rydde opp. Ledelse er mer enn å vise empati, sier Siv Jensen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOKMARKNES (Dagbladet): I dag skal statsminister Jens Stoltenberg og justis- og beredskapsminister Grete Faremo redegjøre for Stortinget om regjeringens oppfølging av rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

- Jeg registrerer at Jens Stoltenberg ikke tar ansvar. At det norsk folk får ulne svar etter 22. juli-kommisjonens rapport. Nå må statsministeren lytte og deretter rydde opp. Hvis ikke får Stortinget gjøre det, sier en krass Frp-leder.

- Ikke imponert
Siv Jensen er ikke imponert over Jens Stoltenberg og hans håndtering - etter at 22. juli-kommisjonen forrige mandag la fram sin rapport om terroren.

- Ledelsen handler om mer enn å vise empati. Det kan være tøft og vanskelig å utføre lederskap. Stoltenberg må umiddelbart ta affære og gjøre noe, dersom det er slik at en eller flere ikke har gjort jobben sin, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Hun vil ikke si rett ut at tidligere politidirektør Ingelin Killengreen, hennes assistent - assisterende politidirektør Vidar Refvik eller sjefinspektør Oddbjørn Mjølhus (som i mange år har hatt ansvaret for beredskapsplanlegging i Politidirektoratet) må få sparken fra sin nåværende jobber.

- Stoltbergs ansvar
- Det er statsministeren som har ansvaret. Killengreen var øverste leder i Politidirektoratet i 11 år. Hun og hennes nærmest medarbeidere hadde ansvaret for i hvilken stand norsk politi var. Og de som ledet politiet må regne med å ta konsekvensene  av den jobben de har gjort, sier Siv Jensen.

- I dag er Killengreen departementsråd i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet og har ansvaret for gjenoppbygningen av regjeringskvartalet. Er hun egnet til det?

- Killengreen og henne nærmeste medarbeidere hadde også ansvaret for beredskapen under Nokas-ranet i Stavanger i 2004. Politiets ledelse ble da kritisert. Sambandet var ikke godt nok, ressursene var for dårlig og det var uklarheter rundt skyting-pågår-instruksen, fastslår Siv Jensen.

KRITISERES: Siv Jensen krever at statsminister Jens Stoltenberg lytter og rydder opp.
Foto: Martin Dahl
KRITISERES: Siv Jensen krever at statsminister Jens Stoltenberg lytter og rydder opp. Foto: Martin Dahl Vis mer

- Det er vanskelig å forstå at Killengreen som ikke klarte gjøre noe med samband, ressurser og skyting-pågår-instruksen i de sju åra fram til terrorattentatene 22. juli 2011, skal være den rette til å lede gjenoppbygningen av regjeringskvartalet, sier Siv Jensen.

De tause sjefen
Fremskrittspartiets leder har merket seg at den tidligere toppledelsen i Politidirektoratet - Ingelin Killengreen, Vidar Refvik og Oddbjørn Mjølhus - alle er taus og ikke vil snakke med mediene.

- Jeg er ikke på skalpejakt. Men når regjeringen som er den utøvende makt ikke vil gjøre jobben sin, får den lovgivende makt (Stortinget, red.anm.) finne ut hva som har skjedd og hvem som har ansvaret. Killengreen, Refvik og Mjølhus bør ikke bli overrasket om de blir innkalt til en høring på Stortinget. De har i egenskap av sine offentlige stillinger også et ansvar for å svare på spørsmål hele Norge lurer på, sier Siv Jensen.

- Slik du ser denne saken nå, bør flere enn politidirektør Øystein Mæland gå?

- Det er mange som har gått for langt mindre alvorlige forhold. De som ikke har levert bør gå, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Habilitet
Hun er også undrende til prosessen som førte til at Øystein Mæland overraskende gikk av som politidirektør.

- Det er noe som ikke stemmer. Justisminister Grete Faremo ble plutselig opptatt av sin egen habilitet i forhold til Øystein Mæland. Hun var ikke opptatt av habilitet når Mæland ble surrogatfar (og etter Jensen mening brøt norsk lov). Hvorfor ble Faremo plutselig opptatt av hun var habil? spør Siv Jensen.

Frp-lederen er kritisk til det hun beskriver som et edderkoppnettverk med Arbeiderparti-venner som gir hverandre viktige og innflytelsesrike stillinger.

KONSEKVENSER: Siv Jensen mener 22. julikommisjonens rapport må få konsekvenser for de som hadde ansvaret i politiet. Assisterende politidirektør Vidar Refvik blir kritisert av kommisjonen.Foto: Jacques Hvistendahl
KONSEKVENSER: Siv Jensen mener 22. julikommisjonens rapport må få konsekvenser for de som hadde ansvaret i politiet. Assisterende politidirektør Vidar Refvik blir kritisert av kommisjonen.Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Arbeiderparti-nettverket er overalt. Når vi overtar regjeringsmakta skal det være kompetanse og ikke partibok og vennskap som avgjør, sier Siv Jensen.

ANSVAR:  - Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen og hennes sjefsinspektør  Oddbjørn Mjølhus må regne med å bli innkalt til Stortinget for å svare på spørsmål, sier Siv Jensen.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
ANSVAR: - Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen og hennes sjefsinspektør Oddbjørn Mjølhus må regne med å bli innkalt til Stortinget for å svare på spørsmål, sier Siv Jensen. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media