Jens må vokse til 30% for å fortsette

Det sies ikke åpent, men innad i Arbeiderpartiet snakkes det om en smertegrense: Ap må karre seg opp til minst 30 prosent dersom Jens Stoltenberg skal beholde regjeringsmakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrale folk i Ap mener Stoltenberg rett og slett må gå dersom valgresultatet er under 30 prosent. Andre vil at han skal se an Stortingets sammensetning.

- Får vi noe mindre enn 30 prosent, mister vi styringsgrunnlaget. Det er også et spørsmål om demokrati. Vi blir sittende og vente på å bli felt og blir ydmyket. Vi har også et kommunevalg å tenke på, sier en kilde.

- Slaget ikke tapt

Landsstyremøtet for ei uke siden ga startskuddet for valgkampen. Mange ga uttrykk for at det er mulig å snu dårlige meningsmålinger, at det nå gjelder å brette opp ermene og gjøre en jobb.

- Det ser ikke lyst ut, men slaget er ikke tapt. Det kan skje endringer. Vi har mulighet til å nå 30 prosent, sier en sentral Ap-kilde.

Men muligheten for et knusende valgnederlag begynner også å synke inn i Ap.

Thorbjørn Jagland gikk av på 35,0 prosent i 1997, fordi han ikke oppnådde 36,9 prosent som i 1993. Jens Stoltenberg kommer ikke til å gi noe «36,9-ultimatum», men vil vurdere Stortingets sammensetning etter valget og mulige styringsallianser. Men med målinger ned mot 20-tallet nærmer stupet seg ubønnhørlig for Ap.

- Vanskelig å styre

- Med utgangspunkt i meningsmålingenes bakgrunnstall har Ap ingen sjanse til å nå 35 prosent. De skal gjøre en god valgkamp for å klare 30 prosent, mener valgforsker Frank Aarebrot. Han mener Ap med en oppslutning under dette vil få store problemer med å styre.

- Dette er ikke matematikk, men avhengig av diverse størrelsesforhold i Stortinget. Dersom SV gjør et veldig godt valg, kan det veie opp noe for Ap's resultat, sier valgforskeren.

<B>MÅ ESE:</B> Det ser ikke lyst ut for Jens Stoltenberg, men slaget er ikke tapt. I Ap håper man å nå opp i 30 prosent.