Jens må vokse til 30% for å fortsette

Det sies ikke åpent, men innad i Arbeiderpartiet snakkes det om en smertegrense: Ap må karre seg opp til minst 30 prosent dersom Jens Stoltenberg skal beholde regjeringsmakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sentrale folk i Ap mener Stoltenberg rett og slett må gå dersom valgresultatet er under 30 prosent. Andre vil at han skal se an Stortingets sammensetning.

- Får vi noe mindre enn 30 prosent, mister vi styringsgrunnlaget. Det er også et spørsmål om demokrati. Vi blir sittende og vente på å bli felt og blir ydmyket. Vi har også et kommunevalg å tenke på, sier en kilde.

- Slaget ikke tapt

Landsstyremøtet for ei uke siden ga startskuddet for valgkampen. Mange ga uttrykk for at det er mulig å snu dårlige meningsmålinger, at det nå gjelder å brette opp ermene og gjøre en jobb.

- Det ser ikke lyst ut, men slaget er ikke tapt. Det kan skje endringer. Vi har mulighet til å nå 30 prosent, sier en sentral Ap-kilde.

Men muligheten for et knusende valgnederlag begynner også å synke inn i Ap.

Thorbjørn Jagland gikk av på 35,0 prosent i 1997, fordi han ikke oppnådde 36,9 prosent som i 1993. Jens Stoltenberg kommer ikke til å gi noe «36,9-ultimatum», men vil vurdere Stortingets sammensetning etter valget og mulige styringsallianser. Men med målinger ned mot 20-tallet nærmer stupet seg ubønnhørlig for Ap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer