Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens: Morna!

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) takket for seg med et aldri så lite stand-up-show for pressen.

MER KRITISK JOURNALISTIKK, TAKK: Avtroppende statsminister Jens Stoltenberg vitset for pressen i går. Blant annet vil han nå - etter åtte år - gjerne se mer samfunnskritisk journalistikk, og ønsket pressen lykke til med å avsløre mangler og svakheter i dette «elendige samfunnet». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MER KRITISK JOURNALISTIKK, TAKK: Avtroppende statsminister Jens Stoltenberg vitset for pressen i går. Blant annet vil han nå - etter åtte år - gjerne se mer samfunnskritisk journalistikk, og ønsket pressen lykke til med å avsløre mangler og svakheter i dette «elendige samfunnet». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den avtroppende statsministeren harselerte både med seg selv og pressen da han tirsdag kveld takket politiske journalister og fotografer for de åtte årene som har gått - i rein Obama-stil.  

En særs munter Stoltenberg framholdt at det var en glede å kunne invitere pressen hjem til statsministerboligen.

- Det er flere grunner til at det er en glede. Den første er at det gir meg anledning til å ordentlig morna! sa Stoltenberg til latter fra pressekorpset. 

Sceneskifte Med den uformelle sortien mente han å signalisere at han vil gjøre mye ut av seg som opposisjonsleder. Et «morna» kan ikke misforstås som et varig farvel, sa han. 

Stoltenberg fortalte at han har opplevd de åtte årene som statsleder som intense, og at mediehverdagen har endret seg mye underveis.

- Jeg opplever at det har skjedd en god del endring siden 2005. Det er simpelthen blitt mer journalistikk, og dere opptrer i stadig flere kanaler. Facebook fantes ikke, eller var i hvert fall ikke kjent, i 2005. Det gjør at vi har med hverandre å gjøre, på godt og vondt, fortalte han.  

Statsministeren har fulgt nøye med på dekningen av sonderingen og regjeringsforhandlingene. Og han berømmet pressen for å ha klart å fylle vanskelige sendeflater, eller som han sa «timesvis med direkte TV med null innhold» - og trakk en parallell til eget virke:  

- Jeg innrømmer det: Det hender jeg snakker mye uten å si noen ting. Det kan høres innsiktsfullt ut, etter min vurdering, men det er egentlig null innhold. Man kan bli statsminister på det.  

Det er en «ekstremt viktig egenskap», både for presse og politikere, spøket Stoltenberg. Han hadde særlig sans for NRKs dekningen av heisen som gikk og opp og ned i Stortinget, som NRK viste i mangel på mer konkret politisk dramatikk fra sonderingene.  

- Så den evnen har dere også noen ganger, når det gjelder!

Sminket av Schjøtten Stoltenberg røpet videre at økningen av direkte TV-opptredener, og vridningen mot at dette nå helst skal skje ute i felt framfor i studio, har ført til en hel del absurde situasjoner for ham og staben ved Statsministerens kontor (SMK). 

- En gang ringte en TV-stasjon og sa at de kom, men de lurte på om vi kunne ordne med sminke. For å si det sånn: Det er utrolig ydmykende å prøve å sminke seg selv. Det er så feminint at selv for meg, som en tidligere leder av mannsrolleutvalget, så overgår det min evne til å bryte noen normer og barrierer, fortalte statsministeren til latterbrøl fra pressekorpset.

- Så når den type situasjoner oppstår, så ser jeg meg rundt etter medarbeidere. Den gangen så jeg én medarbeider - og det var Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Og han er jo grenseløst lojal, så han skjønte dilemmaet: Enten så partilederen svett og bleik ut på TV, eller så fikk han på seg et lett lag med pudder.

Slik endte statsministeren og statsråd Schjøtt-Pedersen opp på tomannshånd i et bad med en plastpose med pudder. 

- Karl Eirik er god på alt, men sminke er ikke hans greie, røpet Stoltenberg.

Ønsker mer kritisk journalistikk Statsministerne framholdt pliktskyldig at pressen gjorde en viktig jobb for demokratiet - men avsluttet med å spøke med at han i inntil nylig har vært skeptisk til for mye negativ, kritisk journalistikk. Men han har nå innsett at han har tatt feil på det punktet. Nå vil han ha mer kritisk journalistikk om løftebrudd og mangler i samfunnet.     

- Det er en erkjennelse det tok meg åtte år å komme til. Nå ønsker jeg dere lykke til med den viktige jobben å avsløre alle manglene og svakhetene i dette elendige samfunnet, sa Stoltenberg - til brølende latter fra pressen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media