Jens møter nytt Nord-Norge-opprør

TROMSØ (Dagbladet): I Nordland står folk nå i kø for å skrive under på opprørslister rettet mot Ap og Jens Stoltenberg. 27. juni samles tusenvis av nordlendinger i Bodø for å refse Jens og resten av regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Stoltenberg ble utskjelt da han i vinter besøkte Vadsø. Der så «finnmarksopprøret» dagens lys. Nå har opprørsilden spredt seg videre sørover til Bodø, dit statsministeren tar med seg hele regjeringen 27. juni.

Utarming

Nordlands-folket protesterer mot utarming av fiskeriressurser, dårlig kommuneøkonomi, fraflytting og nedbygging av velferd.

- Turbokapitalismen er utenfor kontroll, politikerne dilter etter og folk mister styringen over egne livsbetingelser. Vi som ikke bor i storbyer, føler at vi må bort fordi vi ikke er lønnsomme nok, sier talskvinne Unn-Elin Andreassen i «Nordlandsopprøret».

Oppropet mot «markedstyranni» samler fiskere, bønder, lærere, sykepleiere, transportarbeidere, fagbevegelse og lokalpolitikere. De danner nå felles front mot regjeringens markedsorienterte politikk.

Kulturhøvdingen Erik Byes dikt «Nordmenneske» leses opp når protestmønstringen i Bodø starter.

- Jeg stiller meg jo ikke bak noe «opprør» på bakgrunn av et par telefoner fra Nord-Norge, sier Erik Bye. Bye, som kjenner Distrikts-Norge bedre enn de fleste, er bekymret for framtida til små bygdesamfunn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer