Jens møter nytt Nord-Norge-opprør

TROMSØ (Dagbladet): I Nordland står folk nå i kø for å skrive under på opprørslister rettet mot Ap og Jens Stoltenberg. 27. juni samles tusenvis av nordlendinger i Bodø for å refse Jens og resten av regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg ble utskjelt da han i vinter besøkte Vadsø. Der så «finnmarksopprøret» dagens lys. Nå har opprørsilden spredt seg videre sørover til Bodø, dit statsministeren tar med seg hele regjeringen 27. juni.

Utarming

Nordlands-folket protesterer mot utarming av fiskeriressurser, dårlig kommuneøkonomi, fraflytting og nedbygging av velferd.

- Turbokapitalismen er utenfor kontroll, politikerne dilter etter og folk mister styringen over egne livsbetingelser. Vi som ikke bor i storbyer, føler at vi må bort fordi vi ikke er lønnsomme nok, sier talskvinne Unn-Elin Andreassen i «Nordlandsopprøret».

Oppropet mot «markedstyranni» samler fiskere, bønder, lærere, sykepleiere, transportarbeidere, fagbevegelse og lokalpolitikere. De danner nå felles front mot regjeringens markedsorienterte politikk.

Kulturhøvdingen Erik Byes dikt «Nordmenneske» leses opp når protestmønstringen i Bodø starter.

- Jeg stiller meg jo ikke bak noe «opprør» på bakgrunn av et par telefoner fra Nord-Norge, sier Erik Bye. Bye, som kjenner Distrikts-Norge bedre enn de fleste, er bekymret for framtida til små bygdesamfunn.

- Stor uro

- For meg har ikke dette noe med partipolitikk å gjøre. Jeg reiser fortsatt mye i dette langstrakte landet. Man behøver ikke reise langt for å få med seg at det finnes stor uro ute blant folk. Daglig hører vi om kutt i tjenestetilbud, skoler som legges ned og fordyring av flyreiser. Dette er ting som splitter nasjonen, mener Erik Bye.

Avstand

- Mange i Utkant-Norge hevder at regjeringen er arrogante og ikke tar hensyn til deres meninger?

- Jeg tror både statsministeren og andre sliter med å ta inn over seg at mange mennesker føler at deres hverdag ikke blir forstått.

Det er et dårlig tegn når de som bor et stykke fra hovedstaden, føler at makthaverne ikke vil høre, når folk bestrider troen på at markedskreftene kan løse alle problemer.

Tvert imot virker det som om det er en stor avstand mellom de som styrer og de som blir styrt. Denne avstanden har jeg alltid vært engstelig for, sier Erik Bye.

- Det er en glede at Erik Bye, som kjenner landet vårt så godt, har disse synspunktene. Det varmer inn i hjerterota, sier Unn-Elin Andreassen.