Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens nekter for hijab-ja

Avviser at de hadde konkludert.

REYKJAVIK, ISLAND 20090227:
Svein Harald Øygard from Norway, the new Head of the Icelandic Central Bank with Jens Stoltenberg, (picture) Prime Minister of Norway at a press meeting in the Icelandic Central Bank on Friday.   
Photo Ingolfur Juliusson / SCANPIX
REYKJAVIK, ISLAND 20090227: Svein Harald Øygard from Norway, the new Head of the Icelandic Central Bank with Jens Stoltenberg, (picture) Prime Minister of Norway at a press meeting in the Icelandic Central Bank on Friday. Photo Ingolfur Juliusson / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet.no): De uavklarte spørsmålene rundt hvem som gjorde hva og visste hva i den omstridte hijab-saken har tatt en ny og uventet vending.

Nye hemmelige dokumenter viser at både statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget sa ja til hijab i politiet, stikk i strid med hva de selv har sagt.

Nå avviser imidlertid statsministerens kontor påstandene i VG.

«Det er ikke riktig at regjeringen konkluderte med å si ja til hijab i politiet, slik VG skriver. Saken ble drøftet i regjeringen, men det ble ikke trukket noen konklusjon om å si ja til hijab,» skriver SMK i en pressemelding.


«Skulle utredes»

«Det ble åpnet for å endre uniformsreglementet for å ta religiøse hensyn, men på hvilken måte det kunne skje skulle utredes videre i de berørte departementer», heter det i pressemeldingen.


«Det ble ikke endelig konkludert i saken før justisministeren den 20. februar bestemte seg for ikke å gå videre med saken» heter det videre.


Regjeringsdokumentene som VG har fått tilgang til sier imidlertid noe annet.

Det ene dokumentet er en protokoll fra regjeringskonferansen 29. januar og viser at regjeringen den dagen besluttet å be Politidirektoratet om å endre politiets uniformsreglement.

Det andre dokumentet er et regjeringsnotat, og var justisminister Knut Storbergets eget forslag til regjeringen. Hans konklusjon var klar: Ja til religiøse hodeplagg i politiet.
De nye opplysningene strider mot uttalelser Storberget tidligere har kommet med.

Nei, nei
- Jeg ønsket en lenger prosess, og ga uttrykk for det. Men dette skjer jo i en dynamikk, svarte Storberget da han ble spurt om han hadde konkludert da saken sprakk.

- Så du hadde ikke konkludert 4. februar?

- Nei, nei, svarte Storberget, på pressekonferansen 20. februar da hijab-vedtaket ble trukket tilbake.

I Stortingets spøretime 18. februar forsvarte Stoltenberg tilsynelatende sin egen justisminister. Statsministeren påpekte imidlertid at saken kunne vært håndtert bedre.

- Ingen mennesker er feilfrie, heller ikke justisministre. Derfor har justisministeren selv sagt at saksbehandlingen av saken om religiøse hodeplagg ikke var god nok, og lagt opp til en annen saksbehandling, med bred diskusjon.

Hvem gjorde hva?
De nye opplysningene som kommer fram i dag, kaster ikke bare nytt lys over hvilken rolle Stoltenberg og Storberget hadde i prosessen fram mot hijab-vedtaket.

De hemmelige dokumentene reiser også nye spørsmål rundt hva statssekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik gjorde i saken.

Gjennom opplysninger NRK fikk tilgang til, ble de beskyldt for å ha drevet gjennom forslaget uten at Storberget var klar over det. Dette ble aldri benektet av hverken Stoltenberg eller Storberget, som viste til at de ikke kommenterte interne prosesser.

- Hvordan vil du karakterisere de siste dagers avsløringer i saken?

- Her har det ikke vært en god nok saksbehandling. Men justisministeren har gjort det riktige ved å ta ansvaret for alt som har skjedd i hans departement, sa Stoltenberg, etter at hijab-forslaget var trukket tilbake.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling