- Jens ofrer de eldre

Carl I. Hagen vil styre sykehjemmene sentralt og bevilge penger etter behov.

LEI ARBEIDERPARTIET: Frps eldregeneral, Carl I. Hagen, er ikke overrasket over at norske eldre ikke får hjelpen de har krav på. Han er lei Arbeiderpartiets løfter, og mener eldre forskjellsbehandles. Foto: Jaques Hvistendal
LEI ARBEIDERPARTIET: Frps eldregeneral, Carl I. Hagen, er ikke overrasket over at norske eldre ikke får hjelpen de har krav på. Han er lei Arbeiderpartiets løfter, og mener eldre forskjellsbehandles. Foto: Jaques HvistendalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av landets politikere reagerer sterkt på rapporten fra Norsk Sykepleierforbund som avdekker at mange eldre på norske sykehjem ikke får forsvarlig hjelp og pleie.

Partiene svikter
- Partiene ofrer de eldre på kommunepolitikernes alter, sier Fremskrittspartiets eldregeneral, Carl I. Hagen.

- Jeg er lei av at Arbeiderpartiet som i alle år sier at dem skal ta seg av eldreomsorgen. Arbeiderpartiet har null troverdighet, sier Hagen.

Forskjells-
behandling

- Det er en grov forskjellsbehandling av de eldre. Når det for eksempel gjelder asylsøkere er det ikke slik at vi bevilger penger til asylmottak, og stenger grensene når det ikke lengre er plass. Bevilgningene går opp etter antall asylsøkere. Hvor er det ikke slik når det gjelder sykehjemsplasser?

Hagen og Frp mener blant annet at ansvaret for sykehjem bør ligge sentralt, og ikke hos kommunene. På denne måten vil en kunne sikre at eldre får den pleien de trenger og har krav på:

- Behovet bør styre hvordan vi bevilger penger. Det er behovet som bør bestemme hvor mange plasser vi har, istedenfor at pengene bestemmer hvor mange plasser vi får. Først må vi se på de reelle behov, så bevilge penger. Det er det som er nødvendig.

- Hva er dagens reelle behov?

- Det er det ingen oversikt over i dag, siden det ikke er noen sentrale systemer som har kontroll. I dag er et ansvarsfraskrivende system. Kommunene klager på at de har for lite, og staten sier at kommunene må finne bevilgninger på deres budsjetter. Vi vil kutte ut at kommunene styrer dette, og samle ansvaret på ett sted.

 - I alle år har FrP gått inn for å innføre bemanningsnormer i sykehjem både for leger, sykepleiere og annet pleiepersonell. Senest juni i år gjorde vi det, men de rødgrønne stemt imot.

- Vi må sikre en bedre rekruttering og dekning ved et lønnsløft og ved å fjerne ufrivillig deltid. Vi må få en økning av de som vil jobbe innenfor eldresektoren. Andre partier svikter når de rasjonerer på eldreomsorgen, sier Hagen.

Avspist med smuler
- Eldre skal ikke ha det slik i verdens rikeste land. Vi klarer ikke gjøre det vi skal. Eldreomsorgen må tas på alvor. Nå er det altfor lite som skjer, sier Laila Dåvøy, helsepolitisk talskvinne for KrF.

-Alle må ønske å gjøre noe med eldreomsorgen, og vi bør gå sammen for å få forbedret den.

Dåvøy er ikke sjokkert over funnene i rapporten:

- Dette er helt i tråd med det jeg har opplevd i møte med norsk eldreomsorg. Det er lite som kommer de eldre til gode. Det er uakseptabelt, sier Dåvøy.

Hun mener mer bemanning er veien å gå, og at Stoltenberg i sin nye «Eldreplan 2015» er langt fra god nok:

- Man kan ikke snakke om at det er kommet 10 000 nye stillinger innen helse- og omsorg under de rødgrønne, det spiller ingen rolle for majoriteten ser ikke noe til disse 10 000 nye hendene.

- Stoltenberg lanserer i sin eldreplan at det skal bli 12 000 nye ansatte til pleie- og omsorgssektoren. Han legger det inn i en eldreplan, men problemet er at disse går ikke til eldreomsorgen, men til andre områder i sektoren. De eldre blir avspist med smuler, sier Dåvøy.

IKKE OVERRASKET:  Krfs helsetalskvinne, Laila Dåvøy, er ikke overrasket over de eldre ikke får den hjelpen de har krav på i møte med norsk eldreomsorg.
IKKE OVERRASKET: Krfs helsetalskvinne, Laila Dåvøy, er ikke overrasket over de eldre ikke får den hjelpen de har krav på i møte med norsk eldreomsorg. Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 746328666


Varnish cache server