Jens og Ap i støtet

Oppslutningen om Ap øker, mens SV går mest tilbake på MMIs partibarometer for oktober.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er sjette måned på rad at det rødgrønne regjeringsalternativet Ap+SV+Sp får stortingsflertall på MMIs partibarometer.

I tillegg kan Jens Stoltenberg glede seg over at hans posisjon som «best egnet i jobben som statsminister» er ytterligere styrket i forhold til de andre partilederne.

Med 29,7 prosents oppslutning og en framgang på 2,5 prosentpoeng gjør Ap sin beste MMI-måling siden valget i 2001. SV får 15,8, en tilbakegang på 3,3 prosentpoeng. Sp holder stillingen fra forrige måned.

Inspirasjon

Dermed ser det ut til at Ap har tjent mest på den siste ukas turbulens rundt de innledende samtalene om et regjeringssamarbeid mellom de tre partiene.

-  Hyggelige tall, som gir inspirasjon, men det er langt igjen til valget, og det er ingen grunn til å ta noe for gitt på forhånd, sier Jens Stoltenberg på telefon fra Tromsø.

Målingen startet tirsdag, da Dagbladet avslørte at SV må parkere sin NATO-motstand hvis partiet vil i regjering, fortsatte onsdag, da en rasende Kristin Halvorsen truet med å fryse regjeringssamtalene, og ble avsluttet torsdag, da hun bekreftet hva hun i to dager hadde benektet, med replikken: «Egentlig sier jeg nå bare høyt det som er en selvfølge.»

Korrekt

Men Kristin Halvorsen tror ikke tilbakegangen skyldes ukas turbulens.

-  Det er ikke så dumt å si ifra av og til. Forrige måneds MMI-måling for SV på over 19 prosent var for god til å være sann. Denne målingen gir et mer korrekt bilde av hvor vi står, sier hun. SV er det partiet som svinger mest i oppslutning fra måned til måned. Derfor er heller ikke flertallet på 92 mandater for de rødgrønne større enn de trenger. SV gjør det gjennomgående bedre på meningsmålinger enn ved valg. Målingen er en klar beskjed til alle Ap-velgere som måtte være motvillige til regjeringssamarbeid med Sp: Sp må med hvis det skal bli flertallsregjering.

Både Høyre og KrF går litt tilbake, om enn innenfor feilmarginen, mens Venstre har en ørliten framgang. Samlet får de tre regjerende nå 26,7 prosents oppslutning, 3 prosentpoeng mindre enn Ap alene. Frp ligger på stedet hvil med 18,6 prosent.

Ikke overrasket

Høyre-leder Erna Solberg er ikke overrasket over at statsbudsjettet ikke gir økt oppslutning, men påpeker at også det rødgrønne alternativet står stille eller går tilbake på tre av fire målinger etter at statsbudsjettet ble lagt fram.

-  Det er ikke nok å framstå som nyforelsket og kritisere andre.

Man må også fortelle hva samlivet skal inneholde, og denne uka har vist at det kan være mer problematisk.

FESTLIG: Jens Stoltenberg hadde det særdeles hyggelig i Tromsø i går med gode meningsmålinger og trivelige partiveteraner på Tromsø Ap's 100-årsjubileumsfest.