- Jens og Erna, nå må dere komme på banen!

Audun Lysbakken (SV) og Trine Skei Grande (V) mener de store partiene må ta mer ansvar for miljødebatten. De utfordrer alle de andre partilederne til DBTV-debatt før valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På tvers av det blokkdelte politiske landskapet i Norge, strekker nå SV-Audun Lysbakken og leder av Venstre Trine Skei Grande seg fra hver sin kant og møtes i full enighet om én ting: Ingen av de andre partiene tar klimautfordringene tilstrekkelig alvorlig.

For å understreke hvor enige de to partiene er i miljø- og klimasaken, kommer de med hver sin oppsiktsvekkende erklæring:

- Hvis du absolutt vil beholde den rødgrønne regjeringen, så må du i hvert fall stemme SV, sier Grande til Dagbladet.

Lysbakken returnerer tilliten:

- Og på samme vis dersom du har bestemt deg for et regjeringsskifte. Stem da på Venstre, sier SV-lederen.

- Truer velferden De har sett seg lei på at det først og fremst er partiene med uttalt miljøprofil som blir satt til å krangle med hverandre når miljø er teamet.

- Det er ikke vits å trekke opp konfliktlinjer som ikke finnes. De reelle skillelinjene i miljøpolitikken går ikke mellom SV og Venstre, sier Grande.

Derfor inviterer de nå til debatt om miljø- og kimautfordringene før valget, og de forventer at de andre partilederne kjenner sin besøkelsestid. Lysbakken og Grande er samstemt om at ansvaret for å sette klima på dagsorden, særlig hviler på Jens Stoltenberg (Ap) og Erna Solberg (H), som ledere for landets to største partier, og ikke minst statsministerkandidater for hver sin blokk.

- Det vanskelige er ikke nødvendigvis å få politikere til å ta klimautfordringene på alvor, det vanskelige er å få satt det på dagsorden. Det som burde ryste norske politikere inn i hjertet, er den oljeavhengigheten vi har utviklet. Den oljedopa økonomien truer velferden vår, sier Venstre-lederen.

- Vi så på landsmøtene i vår at det bare var hos SV og Venstre at dette var en hovedsak. Det er ikke godt nok, sier Lysbakken, og fortsetter:

- Vi mener det er å svikte det ansvaret som alle vi partiledere har, som ledere for nasjonen, dersom vi ikke sørger for at det politiske temaet vår generasjons politikere kommer til å bli målt på, faktisk blir debattert i denne valgkampen.

- Tar saken i egne hender De to partilederne har skrevet brev til de øvrige partilederne, som i disse dager går ut til partiene på Stortinget. Debatten skal sendes på DBTV, og de skriver:

«Det er med skuffelse vi registrerer at ingen av våre riksdekkende tv-kanaler velger å løfte klimadebatten som et eget tema i de største tv-debattene i valgkampen 2013. Derfor tar vi, sammen med Dagbladet, saken i egne hender og inviterer alle partilederne på Stortinget til en egen miljødebatt før valget.»

UTOFRDRINGEN: Her signerer Trine Skei Grande (V) og Audun Lysbakken (SV) brevet som utfordrer de andre partilederne til å stille til miljødebatt. De andre partiene må ta mer ansvar for å løfte miljø som tema i valgkampen, mener de to. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
UTOFRDRINGEN: Her signerer Trine Skei Grande (V) og Audun Lysbakken (SV) brevet som utfordrer de andre partilederne til å stille til miljødebatt. De andre partiene må ta mer ansvar for å løfte miljø som tema i valgkampen, mener de to. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer