- Jens og Siri inn på teppet

Regjeringen presses hardt i gasskraftsaken. Kjell Magne Bondevik vil ha statsministeren inn på teppet. Kristin Halvorsen vil ha miljøvernminister Bjerke inn på teppet. Carl I. Hagen krever at Justisdepartementets lovavdeling gjennomgår saken på ny.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vekker sterke reaksjoner at miljøvernminister Siri Bjerke i sin nye utslippstillatelse for de to planlagte gasskraftverkene unnlot å fokusere på en viktig utredning fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Frp-formann Carl I. Hagen er ikke beroliget når det gjelder regjeringens lovhjemmel for å omgjøre Statens forurensningstilsyns (SFT) tidligere utslippstillatelse, slik regjeringen gjorde forrige måned.

- Jeg ber om at Justisdepartementets lovavdeling gjennomgår saken på nytt. Spørsmålet er om regjeringen har adgang til å omgjøre dette vedtaket, sier Hagen.

Hagen peker på at lovavdelingen i en tidligere utredning stilte som premiss at påstanden om at norske gasskraftverk skulle føre til lavere utslipp i Europa, måtte dokumenteres. Det samlede materiale fra SSB skaper tvil om dette kravet er oppfylt.

- Trekk saken

- Slik saken framstår i dag, er det bare én utgang. Regjeringen må umiddelbart trekke tilbake de nye vilkårene for utslippstillatelse og gjennomgå materialet på nytt, sier SV-leder Kristin Halvorsen. Hun krever at miljøvernministeren møter i Stortinget og gir en redegjørelse.

SV fremmet tidligere denne uka et dokument 8-forslag der partiet ba om en ny gjennomgang av saken. Nå arbeider SV på harde livet for å få regjeringspartiet til å snu i spørsmålet om norske gasskraftverk.

Svak tillit

SVs arbeid motiveres blant annet av at Ap er sterkt splittet i synet på norskprodusert gasskraft. Saken kan skape ytterligere slitasje for partiledelsen under landsmøtet om to uker.

KrFs statsministerkandidat, Kjell Magne Bondevik, vil ha regjeringssjefen til Stortinget for å redegjøre for saken.

- Den manglende informasjonen om SSBs utredning føyer seg inn i rekken av underlige ting som har skjedd i saken. Fra før er det kjent at regjeringen ikke ville ha SFTs vurdering av CO{-2}-spørsmålet. Vår tillit til miljøvernministeren begynner å bli tynnslitt, sier Bondevik.

TREKK SAKEN: - Regjeringen må trekke de nye vilkårene for utslippstillatelse og gå gjennom saken på nytt, sier Kristin Halvorsen.
KRITISK: - Vår tillit til miljøvernminister Siri Bjerke begynner å bli tynnslitt, sier KJell Magne Bondevik.