Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens og Thorbjørn får skylda for striden om partikontoret

Gjennom flere år har sentrale krefter i Ap jobbet for å kaste partisekretær Solveig Torsvik. Dårlig kommunikasjon mellom Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland trekkes fram som hovedårsak til at striden ikke blir løst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har gjennom flere uker hatt bakgrunnssamtaler med en rekke sentrale Ap-politikere om Arbeiderpartiets problemer og utfordringer etter katastrofevalget.

En hovedkonklusjon er at partiets sentral politikere mener at det delte lederskapet mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg fungerer dårlig, til dels svært dårlig, og at partiet på grunn av dette vil framstå som uklart.

I går kunne Dagbladet avdekke den beinharde maktkampen som bygger seg opp i partiet, og at sentrale krefter vil jobbe for at Jens Stoltenberg blir valgt til ny partileder på landsmøtet neste høst.

Partikontoret

Etter det Dagbladet forstår er store deler av tillitsmannsapparatet i Arbeiderpartiet fortsatt misfornøyd med partisekretær Solveig Torsvik og partikontoret. Etter den mislykkede valgkampen har kritikken økt.

Ansvaret for den særdeles lite populære annonsekampanjen legges i stor grad på partikontoret og partisekretæren. Dette til tross for at hele kampanjen ble gjennomgått og godkjent av partiledelsen. Flere sentrale Ap-politikere understreker overfor Dagbladet at partikontoret ikke evnet å kaste seg rundt da man så at reklamekampanjen ikke fungerte, at partiet kom på defensiven i fattigdomsdebatten og i spørsmålet om sykelønnsordningen.

Partikontoret i Arbeiderpartiet har i motsetning til tilsvarende kontorer for andre partiet ikke klart å skape et konstruktivt forhold til media. Fra andre partier har pressen kunnet regne med god hjelp til å finne bakgrunnsinformasjon, komme i kontakt med aktuelle politikere og framskaffe telefonlister.

Aldri før har et parti i Norge tapt så mange velgere fra ett valg til et annet. 291730 færre velgere stemte Arbeiderpartiet ved årets stortingsvalg enn sist.

SKIFTES UT? Flere av Ap-politikerne Dagbladet har snakket med understreker at neste landsmøte må ende med at partisekretær Solveig Torsvik skiftes ut. Jens Stoltenberg er neppe særlig lysten på å bytte ut Torsvik, av frykt for at Thorbjørn Jagland-fløyen i større grad skal ta makten på Youngstorget.Foto: TRULS BREKKE
SKIFTES UT? Flere av Ap-politikerne Dagbladet har snakket med understreker at neste landsmøte må ende med at partisekretær Solveig Torsvik skiftes ut. Jens Stoltenberg er neppe særlig lysten på å bytte ut Torsvik, av frykt for at Thorbjørn Jagland-fløyen i større grad skal ta makten på Youngstorget.Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Flere av Ap-politikerne Dagbladet har snakket med de siste ukene understreker at neste landsmøte må ende med at partisekretæren skiftes ut. Men at dette vil skje, er på ingen måte sikkert. Det viser erfaringen fra siste landsmøte i november i fjor.

I forkant av dette landsmøtet var det sterke krefter i sving for å kaste Torsvik. Men de lyktes ikke.

Forsøkene strandet allerede første dag i den viktige valgkomiteen. Den ble ledet av daværende LO-leder Yngve Hågensen. Under komiteens første møte ble det tatt initiativ til en åpen diskusjon rundt partisekretær Solveig Torsvik. Men raskt satte Yngve Hågensen foten ned og ga beskjed om det ikke var noe tema å skifte ut partisekretæren.

Lederskapets mangel

Igjen viste det seg at partiets frontfigurer Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg seg imellom ikke hadde tatt tak i denne åpenbare problemstillingen. Og da Hågensen ikke fikk signaler fra det hold, var diskusjonen over.

I dag er det flere som trekker fram situasjonen ved partikontoret som et viktig eksempel på hvordan det delte lederskapet mellom Jagland og Stoltenberg lammer viktige prosesser i partiet. Men nå virker det også som om klimaet i Arbeiderpartiet er blitt så giftig at flere i partiet mener spørsmålet om partikontoret nå er blitt en brikke i maktkampen mellom den såkalte Jagland-fløyen og Stoltenberg-fløyen:

  • Flere understreker overfor Dagbladet at Jens Stoltenberg neppe er særlig lysten på å bytte ut Torsvik, i frykt for at Jagland-fløyen i større grad skal ta makten på Youngstorget.
  • Fra annet hold i partiet påpekes at det vil være galt å kaste seg over partikontoret fordi problemene der bunner i problemene rundt det delte lederskapet.
SKIFTES UT? Flere av Ap-politikerne Dagbladet har snakket med understreker at neste landsmøte må ende med at partisekretær Solveig Torsvik skiftes ut. Jens Stoltenberg er neppe særlig lysten på å bytte ut Torsvik, av frykt for at Thorbjørn Jagland-fløyen i større grad skal ta makten på Youngstorget.Foto: TRULS BREKKE
Hele Norges coronakart