Jens og Thorvald ville ofre jobbene for Nini

Pappa Thorvald var den fremste internasjonale fredsmekler på Balkan. Mamma Karin hadde en toppstilling i regjeringsbyråkratiet. Storebror Jens var finansminister i Norge. Alle tilbød de seg å si opp sine prestisjefylte jobber for å hjelpe narkomane Nini Stoltenberg. Selv var hun nesten døden nær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ninis liv er viktigere enn noen jobb, sa tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg til TV2 i går. Nini sier at hun ikke ønsket at noen av dem skulle si opp sine jobber, og at det ikke hadde hjulpet henne.

Kjærligheten hjalp

- Det som hjalp meg var kjærligheten de viste meg, sier hun.

Det skjer altså i de beste familier, også i politikerdynastiet Stoltenberg. Nå vil Thorvald Stoltenberg ha åpenhet om narkomani. Åpenheten skjer i forbindelse med at han denne uka gir ut sin selvbiografi «Det handler om mennesker». Her skriver Stoltenberg at han på den verste tida, midt på 90-tallet, var fredsmekleren som møtte ledere på Balkan den ene dagen, og gikk gatelangs i Oslo og lette etter Nini den neste.

- Jeg har aldri vært så langt nede, sier Thorvald Stoltenberg.

Familien Stoltenberg er en spesielt sammensveiset familie, kjent for åpenhet og gjestfrihet. Her regjerte ungene, Camilla, Jens og Nini, sammen med deres mange venner, ifølge journalist Geir Salvesen, som i 1994 utga en biografi om Thorvald Stoltenberg.

Fronter debatt

Mens familien sto sammen om å tilby seg og ofre karrierer for Nini, så står de nå sammen for å fronte en debatt om narkomani, som de synes er helt nødvendig. Thorvald Stoltenberg mener det er absurd at en sykdom skal være det han kaller «forbudt».

- Jeg var helt uforberedt om alvoret. Jeg klandrer meg selv for det i ettertid, sier Jens Stoltenberg til TV2, som forrige uke forlot statsministerstolen.

Jens Stoltenberg sier til Dagbladet at han ikke vil kommentere farens bok før han selv har presentert den. Det skjer seinere i uka.

- Det vil bli helt galt å kommentere dette nå, sier han. Det lyktes ikke Dagbladet å få kontakt med Thorvald Stoltenberg i går. Hovedpersonen selv, Nini Stoltenberg, ville heller ikke snakke om boka i går. Men den lovende programlederen fra begynnelsen av 90-tallet har fått TV2-jobb. En jobb hun trives med.

- Det er veldig bra med den nye trenden i arbeidslivet der man kan jobbe hjemmefra. At det ikke spiller noen rolle hvor man jobber fra bare arbeidet blir utført, det liker jeg, sier Nini Stoltenberg.

Hennes TV-karriere startet i 1992, da hun var makker i Ole Paus' program «På tide» i TV3. Hun var programleder i 1994 i «Kvinnene på taket», sammen med Åsa Rytter Evensen og Anne Lise Hammer. Samtidig jobbet hun i ungdomsprogrammet «U» i NRK, og gikk på produksjonslederkurs. Hun var også produsent for talkshowet «Argus» med Mona Høiness.

Vilt liv

Geir Salvesen skriver i sin Stoltenberg-biografi at Nini Stoltenberg nok ble oppfattet som den vellykkede familien Stoltenbergs svarte får. Som Camilla og Jens hadde hun en radikal vennekrets, som delvis også var de eldre søsknenes. Hun var med på husokkupasjoner, og et svært ungdommelig og populært medlem i miljøet som var forløperen til Blitz-miljøet. Nini gråt da hennes far ble utnevnt til forsvarsminister. Det var en drøy pille å svelge for en yrkesdemonstrant.

Tidligere i tenåra dro Nini til bydelen Christiania i København, også kjent for sin liberale omgang med narkotiske stoffer. Hjemme i Oslo tryglet foreldrene om at hun skulle komme hjem. Det skjedde ikke før etter flere måneder. Hun var 15.

Da Thorvald Stoltenberg var statssekretær i regjeringen Nordli, måtte han ha politibeskyttelse etter terrortrusler. En politibil sto alltid utenfor Stoltenbergs hus på lille Frogner. Dette var svært ubekvemt for Nini, som på denne tida planla en ny husokkupasjon sammen med venner.

Nini Stoltenberg har flakket verden rundt, ikke sjelden på måfå. Hun beskrives som en person det er lett å få kontakt med. I 1981, 17 år gammel, var det Nini som ble trukket opp på scenen og danset sammen med Bruce Springsteen i Drammenshallen.

Nå er hennes liv utgangspunkt for en debatt om narkomani som Thorvald Stoltenberg mener Norge trenger.

<B>VISER OMSORG:</B> Jens og Nini Stoltenberg på pappa Thorvalds 70-årsdag.