Den hemmelige KGB-skandalen som har forfulgt Ap i 46 år:

Jens om Dagbladets KGB-avsløring: - Mange har levd med det de opplevde hele livet

Skandalen preget en hel AUF-generasjon, forteller Jens Stoltenberg. 

PREGET EN GENERASJON: - Mange har levd med det de opplevde hele livet, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet. Foto: EPA/Oliver Hoslet/NTB Scanpix 
PREGET EN GENERASJON: - Mange har levd med det de opplevde hele livet, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet. Foto: EPA/Oliver Hoslet/NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Da jeg ble medlem av AUF i 1973 ble det fremdeles snakket om Ola Teigens selvmord og det som hadde hendt, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Lørdag avslørte Dagbladet at KGB trakk i trådene da en CIA-skandale felte AUFs leder Ola Teigen i 1969.

Les hele saken her!

Tidligere hemmeligstemplede PST-dokumenter og private dokumenter viser at AUF-eren Per Olav Marcussen fikk penger fra sovjetiske KGB og østtyske Stasi for å avsløre hemmelig støtte fra CIA til AUFs søsterorganisasjon, IUSY. Det var Marcussen som skrev avsløringen i Dagbladet som førte til Ola Teigens fall.

- Preget AUF-generasjon

Jens Stoltenberg var selv AUF-leder fra fra 1985 til 1989. Han forteller at skandalen og Teigens selvmord preget en hel generasjon av AUF-ere før han.

- Mange har levd med det de opplevde hele livet. Det må ha vært sterkt for de involverte og de som opplevde dette på nært hold. Selv var jeg ikke aktiv da dette skjedde, og det preget nok AUF-generasjonen før meg i mye sterkere grad, sier Stoltenberg.

CIA-skandalen i 1968 førte til at AUF snudde i synet på Nato, og ble aktive motstandere mot Nato og USAs politikk. Det var Jens Stoltenberg som fikk snudd AUF sitt Nato-standpunkt. I sin egen selvbiografi «Min historie» skriver han selv om kampen for å snu AUF.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer