HEMMELIGE MØTER: I forbindelse med Jens Stoltenbergs bok «Min historie», forteller han på Skavlan om lederstriden mellom ham og Thorbjørn Jagland på tidlig 2000-tallet. Video: NRK Vis mer

Jens om den bitre konflikten med Jagland: - Vi hadde vært lojale i ni år. Nå greide vi det ikke mer

I ny bok beskriver Jens Stoltenberg en bitter personstrid med Thorbjørn Jagland, skriver DN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I boka «Min historie» kommer Jens Stoltenberg med en detaljert beskrivelse av den bitre personkonflikten med Thorbjørn Jagland, skriver DN.

Om perioden etter valgnederlaget høsten 2001, skriver Jens Stoltenberg at han selv og de mest sentrale tillitsvalgte i partiet, bevisst valgte å avholde møter bak ryggen på daværende partileder Jagland.

- Vi hadde vært lojale i ni år. Nå greide vi det ikke mer, skriver Stoltenberg.

- Konfronterende og innanvendt

- Thorbjørn ble stadig mer innadvendt. Han var også konfronterende, og oppfattet alle avvikende synspunkter som kritikk og personangrep. Han var vanskelig å få kontakt med og enda vanskeligere å samarbeide med.

I kveldens utgave av «Skavlan», forteller Stoltenberg ærlig om hvordan han og andre startet å fraksjonere mot Jagland.

- Jeg forsto at hvis vi skulle vinne valget igjen, og komme tilbake, så måtte en av oss være sjefen. Vi kunne ikke dele på å være sjef. Da valgte jeg, istedenfor å trekke meg ut, å ta helt over, sier Stoltenberg i intervjuet.

Boka slippes på fredag. Thorbjørn Jagland sier til DN at han ikke ønsker å kommentere påstandene som framkommer i den.

I boka «Jens Stoltenberg - et portrett», som kom ut i 2011 og er ført i pennen av journalist Thor Viksveen heter det at Stoltenberg mener han til det selvutslettende forsøkte å ikke framprovosere en persondebatt med Jagland.

Samtidig var han irritert over å bli framstilt som skyggeredd og pinglete, ifølge boka.

Politisk strid

Stoltenberg satte siste ord i boka i begynnelsen av septemper.

På sin Facebook-side like etter ferdigstillelsen fortalte en fornøyd Jens Stoltenberg at han er ferdig med bokprosjektet.

- Det har vært skrevet veldig om meg i avisartikler og bøker av andre. Men nå har jeg skrevet om meg selv, og det er noe ganske annet, sier Stoltenberg.

Han har skrevet på boka helt siden 2007 forteller han i en video. Men det er særlig etter at han gikk av som statsminister at han har brukt feriene til å skrive sin historie.

Han sa også at han noe av det vanskeligste med bokskrivingen var å kutte, og at han gjerne kunne skrevet flere bind. Tidligere konsernsjef og Stoltenbergs forlegger Geir Mork bekrefter at det blir en tykk bok.

- Det blir en stor bok på alle måter, sier Mork.

Ifølge forlaget er det en åpenhjertig selvbiografi om Stoltenbergs vei til topps i politikken og til det hektiske livet som statsminister.

- Her er politisk strid og hardt arbeid, men også varme og latter, og vi kommer tett på familien i glede og sorg. Min historie er ikke bare Stoltenbergs egen historie, den er et stykke norgeshistorie, heter det i bokomtalen.