I NEW YORK: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, er i New York for å møte verdensledere under høynivåuka i FNs hovedkvarter. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
I NEW YORK: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, er i New York for å møte verdensledere under høynivåuka i FNs hovedkvarter. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / DagbladetVis mer

Jens om det kompliserte forholdet til Putin: - Vi er ikke partnere, og vi er ikke i kald krig

Ser positive tegn i forholdet mellom Nato og Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Grytidlig dagen etter en middag med USAs utenriksminister John Kerry og andre utenrikspolitiske ledere, strener Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg inn på en kafé i New York med sikkerhetsvakter og medarbeidere på slep. Han er i byen under FNs høynivåuke for å treffe politiske ledere fra hele verden, men rekker noen minutter med Dagbladet og annen norsk presse.

Blant annet skal Stoltenberg diskutere hvordan Nato kan støtte mer opp om FNs fredsbevarende operasjoner, og aller viktigst nå er naturlig nok forholdet mellom Nato og Russland og situasjonen i Ukraina og Syria.

- Er det grunn til å frykte ytterligere aggresjon fra Russland?

- Nå skal vi fokusere på det positive, nemlig at våpenhvilen ser ut til å holde. Da skal vi gjøre alt vi kan for å bruke den muligheten det gir til å skape mer fred, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Usikkerhet Han understreker at det nå er mye usikkerhet rundt hva som er Russlands intensjoner.

- Det er noen positive tegn. Det er positivt at våpenhvilen i Ukraina ser ut til å holde for første gang. Da jeg var der i forrige uke, var den første dagen OSSE rapporterte om null brudd på våpenhvilen. Det er et fornyet forsøk på en full gjennomføring av Minsk-avtalene. Samtidig er det fortsatt stor usikkerhet og russisk tilstedeværelse i Øst-Ukraina, så det er fortsatt en lang vei å gå, sier Natos generalsekretær.

I Syria er situasjonen mer uklar.

- Det er avgjørende at vi alle nå støtter opp om et fornyet forsøk på å få til en politisk løsning i Syria. Det er vondt og tragisk å se hvor lenge krigen har vart, hvor mange menneskeliv som er gått tapt, og hvor fastlåst konflikten er, sier Stoltenberg.

Han beskriver en betydelig økt russisk, militær tilstedeværelse i området med mer flyvåpen, luftvern og veldig moderne utstyr.

- I Syria er bildet mye mer komplisert. Det er for tidlig å si hva som er Russlands intensjoner med det. Jeg oppfordrer Russland til å bruke den tilstedeværelsen på en positiv måte, og det er bra at det kommer til å være samtaler mellom Russland og USA der man også diskuterer Syria, sier Stoltenberg.

- Unngå farlige situasjoner Som selv blant annet diskuterte situasjonen rundt den blodige borgerkrigen mellom ulike grupper og landets diktator Bashar al-Assad, og kampen mot IS under den uformelle middagen med John Kerry.

- Det er viktig at man unngår at økt russisk tilstedeværelse fører til økt spenning og farlige situasjoner. Nå vil man lett kunne operere i samme luftrom. Derfor er det viktig at man snakker sammen og får til et mer konstruktivt samarbeid for å unngå at det bidrar negativt. Hvis Russlands mål er å støtte Assad, så er det ikke et konstruktivt tiltak. Men hvis Russlands mål er å jobbe med det internasjonale samfunnet for å bekjempe IS, så kan det være et konstruktivt bidrag, sier generalsekretæren.

I FN: De to generalsekretærene i Jens Stoltenberg og Ban Ki-Moon i henholdsvis Nato og FN møttes i New York lørdag. Foto: AFP PHOTO/DON EMMERT
I FN: De to generalsekretærene i Jens Stoltenberg og Ban Ki-Moon i henholdsvis Nato og FN møttes i New York lørdag. Foto: AFP PHOTO/DON EMMERT Vis mer

Han understreker samtidig at Nato ikke har noen rolle med å diktere eller fastlegge retningslinjer for hva en forhandlet politisk løsning i Syria skal innebære, men at organisasjonen støtter opp om forhandlingsinitativene som blir tatt - ikke minst i regi av FN.

- Hvordan opplever du forholdet mellom Russlan og Vesten her i FN nå?

- Det er en refleksjon av at vi ikke er i det strategiske partnerskapet som Nato og Russland langt på vei lyktes med å etablere etter den kalde krigen. Det ble satt veldig tilbake med annekteringen av Krim og den russiske tilstedeværelsen øst i Ukraina. Men vi er heller ikke i kald krig. Samtidig er Russland et fast medlem av Sikkerhetsrådet. Som en en av de fem faste, er Russland alltid en viktig aktør i FN. Derfor er det ikke noen mening i å isolere Russland, sier Stoltenberg.

- Sterkt og kraftig svar Samtidig ramser han opp hvordan Nato og EU har reagert hardt mot Russland gjennom økonomiske sanksjoner og mer militær tilstedeværelse øst i Nato.

- Vi har doblet Natos innsatsstyrker. Vi har flerdoblet Natos luftpatruljering. Vi har mye mer øvelser. Og vi har åpnet hovedkvarterer i seks østeuropeiske land. Alt det er et sterkt og kraftig svar på Russlands handlinger i Ukraina. Samtidig holder vi kanalene for politisk kommunikasjon åpne. Vi er opptatte av at det ikke er en motsetning mellom sterkt forsvar og dialog. Tvert imot er et sterkt forsvar en forutsetning for politisk dialog, sier Stoltenberg.

Det er knyttet stor spenning til hva Russlands president Vladimir Putin selv vil si når han selv kommer til FN i morgen.

- Jeg tror vi skal vente og se den talen. Det er kjent hva som er Natos standpunkter. Det er at Russland trekker seg ut av Ukraina, fullt respekterer våpenhvilen og bidrar positivt til en løsning i Syria. Det er ikke å støtte Assad, men å bidra til mer samarbeid.

BEDRE TIDER: Tonen var betydelig bedre da Jens Stoltenberg, som statsminister, møtte Russlands daværende statsminister og nåværende president, Vladimir Putin, i Moskva i 2009. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX POOL
BEDRE TIDER: Tonen var betydelig bedre da Jens Stoltenberg, som statsminister, møtte Russlands daværende statsminister og nåværende president, Vladimir Putin, i Moskva i 2009. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX POOL Vis mer