Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens om «No fish»-Olsen: - Varmt og godt menneske

Han fikk tilnavnet «No fish»-Olsen etter EU-motstand. Så kjempet Jan Henry T. Olsen for norsk EU-medlemskap, sammen med Jens Stoltenberg, som husker månedene godt.

REISTE SAMMEN: Næringsminister Jens Stoltenberg og Fiskeriminister Jan Henry T. Olsen sammen i 1994. Det samme året da de reiste Norge rundt for å overtale nordmenn om å stemme ja til EU. Det gikk sånn tålig bra, sier Stoltenberg i dag. Han kaler Olsen et varmt og godt menneske. Foto: NTB Scanpix
REISTE SAMMEN: Næringsminister Jens Stoltenberg og Fiskeriminister Jan Henry T. Olsen sammen i 1994. Det samme året da de reiste Norge rundt for å overtale nordmenn om å stemme ja til EU. Det gikk sånn tålig bra, sier Stoltenberg i dag. Han kaler Olsen et varmt og godt menneske. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen døde tidlig tirsdag morgen, etter lengre tids sykdom.

Olsen var fiskeriminister fra 1992 til 1996 i Gro Harlem Brundtlands regjering.

I samme regjering satt Jens Stoltenberg. Før Nato-toppmøtet begynner i morgen, tok Natos generalsekretær tok seg tid til å snakke om sitt forhold til Olsen.

- Jan Henry var en nær venn. Han var et varmt og godt menneske, sier Stoltenberg.

De to møttes i AUF, og mens Olsen var fiskeriminister, var Stoltenberg næringsminister.

Drev EU-kampanje

Stoltenberg husker særlig varmt han og Olsens tur langs Kyst-Norge i 1994, i forbindelse med folkeavstemningen om norsk EU-medlemskap.

- Det gikk sånn tålig bra, spøker Stoltenberg om utfallet, som jo endte med nei.

Han og Olsens jobb var imidlertid å få fiskerinæringen til å si ja. Næringen hadde store innvendinger mot et potensielt EU-medlemskap.

Det hadde også Olsen.

- Da han gikk inn i Gros regjering, var han nei-mann. Han sa at han ikke kom til å gi fra seg en eneste fisk, og ble derfor kalt «No fish»-Olsen, sier Natos generalsekretær.

Men så ble også Norges potensielle fiskeriavtale med EU så god, at Olsen til slutt snudde i saken. Og drev en aktiv ja-kampanje sammen med Jens Stoltenberg i flere måneder i 1994.

- Vi hadde en strålende tid sammen på den kampanjen. Jeg har mange fine opplevelser også etter det, men jeg husker spesielt godt de månedene vi jobbet sammen i 1994, sier Stoltenberg.

Han forteller at han lærte mye om Nord-Norge av Olsen.

- Han var en nordnorsk politiker, og gjennom ham lærte jeg mye om varmen fra alle de menneskene der, sier Stoltenberg.

- Jeg kommer til å savne ham, jeg var veldig glad i ham, og vet at han hadde vanskelige år mot slutten, legger han til.

Åpen om demenssykdom

Olsen ble rammet av demenssykdom allerede som 51-åring. Han har vært åpen om dette, blant annet i boka «Skynd deg å elske», som ble ført i pennen av Olsens kone Laila Lanes i 2009.

Olsen sto fram med sykdommen i avisa Nordlys i 2008.

Jan Henry Olsen satt også i kommunestyret i Tromsø, ledet Troms AUF og representerte Arbeiderpartiet på fylkestinget i Troms.

I et intervju fra 2009 angret verken Olsen eller hans ektefelle på at de hadde gått offentlig med sykdommen:

- Vi har knapt nok hatt noen negative tilbakemeldinger. Vi har møtt stor sympati og folk som bryr seg. At Jan Henry ga alzheimer et ansikt, har vært en positiv opplevelse for oss.