Jens oppsummerer året

- 2010 blir klima-året.

KLIMAÅRET: Jens Stoltenberg snakket om klima og biodiesel på årets siste pressekonferanse i dag. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
KLIMAÅRET: Jens Stoltenberg snakket om klima og biodiesel på årets siste pressekonferanse i dag. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg holdt i dag klokken 09.30 den tradisjonelle pressekonferansen før jul.

- Jeg skal si noen ord om det viktigste som har skjedd i høst, og om de største utfordringene til våren. Men mest om klima fordi det kommer også til å bli det store til neste år, startet Stoltenberg med å si. 

Han fortsatte med å nevne endringene som var gjort i regjeringen etter valget.

- Den reflekterer at det er tre partier som samarbeider. Denne regjeringen har den største kvinneandelen noensinne, og en sterk likestillingsprofil, sa statsministeren.  

Stoltenberg lover også nye milliarder til samferdsel og helse, samt nye millioner til kulturløftet.

- Og vi tar nye viktige skritt i forhold til skole. Dette var ikke nødvendigvis disse sidene som fikk mest oppmerksomhet da budsjettet ble debattert, det var biodieselavgiften. Det har vært mye diskusjon om den, og min vurdering av det er at det er en sak som ble omstridt. Det skyldes at avgifter nesten alltid er omstridt, men det er en forutsetning for å ha penger i felleskassa. 

Fra salen fikk fra statsministeren spørsmål om hvordan han burde ha håndtert biodiesel-saken:

- Det er viktig å se seg tilbake og tenke på hvordan man kan gjøre ting annerledes, men man må også se framover og være opptatt av det vi skal gjøre videre. Det var ulike meninger om dette, ikke bare mellom opposisjon og regjering, men også innad i regjeringspartiene. Jo mer man kan få en felles oppfatning blant regjeringspartiene, jo bedre, svarte Stoltenberg.

Han tok også opp de nye klimautfordringene Norge står overfor.

- 2010 blir et klimaår. Vi skal få til en sterk klimaavtale i Mexico og bygge videre på København-avtalen, påpeker han.

- Vi skal unngå at den globale middeltemperaturen øker med to grader. Det andre som er viktig med København-avtalen er at den gjelder for alle store utslippsland. Kyotoavtalen omfatter bare en liten del av industrilandene.

I 2010 vil Norge arbeide med å følge opp dette på flere måter, forteller han videre.

- Norge vil være pådriver for at flest mulig land legger seg på de høyeste tallene når det gjelder utslippskutt. Norge har sagt at man helt sikkert vil legge seg på 30 prosent, men at vi er villige til å gå opp til 40 prosent. Vi skal være pådriver for høye utslippskutt.

Et annet hett tema i vinter blir sykefraværet.

- En viktig årsak til høyt sykefravær er høy sysselsetting. En måte å få ned sykefraværet på er å redusere sysselsettingen. Vi kommer fortsatt til å ha høyt sykefravær i forhold til mange land på grunn av dette. Men dette forklarer ikke den høye veksten i år, påpekte Stoltenberg.

Pressekonferansen ble avsluttet med spørsmål om hvordan statsministeren planla å tilbringe jula:

- Vi skal være her i statsministerboligen med familie, svigerfamilie, barn og mange andre. Det blir en stor feiring. Vi har mye mat, og begynner alltid jula med sild. Sursild og sildesalat er en tradisjon i Stoltenberg-familien. Og etterpå spiser vi både ribbe og kalkun.