Jens P. går etter Orkla-maktkamp

Jens P. Heyerdahl går av som konsernsjef i Orkla. - Jeg har ikke tenkt så mye på framtida. Jeg vil stille min arbeidskraft til disposisjon for Orkla, men hva det vil innebære må vi komme tilbake til, sier Heyerdahl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heyerdahl går av sommeren 2001. En av årsakene til avgangen skal være at maktkampen rundt Orkla har gått sterkt inn på ham. Styreformann Finn Hvistendahl vil foreslå at administrerende direktør Finn Jebsen overtar stillingen.

Fortsetter i Orkla

- Jeg vil stille min arbeidskraft til disposisjon for Orkla, sier Heyerdahl i en kommentar.

I går ettermiddag orienterte Heyerdahl Orklas styreformann Finn Hvistendahl om at han ønsker å fratre som konsernsjef i løpet av sommeren 2001. Deretter fikk Orklas bedriftsforsamling beskjed.

Styremedlemmene i Orkla visste ikke at Jens P. Heyerdahl vurderte å trekke seg som konsernsjef da styret behandlet granskingsrapporten om Skandia-aksjene, opplyser styreformann Finn A. Hvistendahl.

- Den prosessen som har vært i konsernet fra våren og fram til nå, gjorde det uaktuelt å trekke seg. Etter at styret ga sin fulle tillit til selskapets ledelse, var det naturlig å forberede et lederskifte på en rolig måte, sier Heyerdahl.

Han er fornøyd med at Finn Jebsen foreslås som hans etterfølger.

- Dette borger for at Orklas bedriftskultur vil bli opprettholdt, det vil bli opprettholdt en arbeidsmåte som konsernet har vært preget av i alle år, og ikke minst den hovedretningen som konsernet har hatt, sier Heyerdahl.

Vekst og lønnsomhet

Styrets formann Finn Hvistendahl sier i en kommentar at han respekterer den begrunnelse Heyerdahl har gitt for sin beslutning.

Samtidig understreker han at Jens P. Heyerdahl d.y. har ledet Orkla gjennom en lang periode preget av vekst, lønnsomhet og høy avkastning for selskapets aksjonærer. Styret er opptatt av at denne gode utvikling kan føres videre i samme hovedretning som nå.

Heyerdahl har sittet som toppsjef i Orkla siden siden 1986, og regnes som mannen som har bygd opp selskapet til å bli et av Norges ledende industrikonsern.

Konsernsjefen i Orkla har vært i sitt livs hardeste vær den siste tiden. Mistanken om at han bevisst «lurte» milliardær Stein Erik Hagen for en aksjepost på rundt ni prosent, og i stedet plasserte aksjene hos Kjell Inge Røkke, fikk Orkla til å nedsette en granskingskommisjon. Granskningsrapporten ble behandlet i Orklas styre for en uke siden, og etter møtet uttrykte styret fortsatt tillit til Heyerdahl som konsernsjef, selv om styreformann Finn A. Hvistendals uttalte om at det fortsatt var sider ved den omstridte Røkke-posten som ikke var avklart.

Vennlige hender

Kjernen i granskningen er et svært spesielt aksjekjøp. Stein Erik Rimi-Hagen, sammen med tobakksarvingen Johan H. Andresen, ville kjøpe den såkalte Skandia-posten på rundt ni prosent av Orkla-aksjene.

Dette er Jens P. Heyerdahl

Konsernsjef i Orkla siden 1986, hatt lederstillinger i konsernet siden 1975.

Inntekt 1999: 11,5 mill. kr.

Formue: Ca. 200 mill. kr.

Bolig: Villa i Hafrsfjordgata på Oslos vestkant.

Sivilstatus: Enkemann etter at kona, Mette Røed Heyerdahl, døde i 1994 bare 49 år gammel.

Barn: Mari-Ane Røed Heyerdahl (22) og Jens P. Heyerdahl (20).

Hagen mener Heyerdahl grep inn, og plasserte aksjene på «vennlige hender» selv om Hagen og Andresens bud var 300 millioner kroner høyere. De vennlige hendene skal ifølge sterke rykter tilhøre Kjell Inge Røkke, men han bekrefter ingenting.

Finansmannen Christen Sveaas kjøpte seg stort inn i Orkla i vår, og er nå selskapets nest største aksjonær. Han mener børsverdien av Orkla ikke reflekterer de reelle verdiene i konsernet. For å hente ut disse såkalte underliggende verdiene, vil han skille ut og/eller selge deler av konsernet. Analytikere mener det kan være så mye som ti milliarder kroner å hente på dette, penger Sveaas gjerne vil ha sin del av. Han sitter nå i Orkla-styret, og har kritisert Jens P. Heyerdahl og hans nærmeste ledere.

Uholdbart klima

Ifølge kilder Aftenposten har snakket med, skal råkjøret mot Heyerdahl ha gått tungt inn på ham. Det kan være det han nå oppfatter som et uholdbart samarbeidsklima med det nyvalgte styret som får Heyerdahl til å trekke seg i løpet av et drøyt halvår, skriver Aftenposten.

- Grunnen til at han trekker seg, er den uholdbare situasjonen i forhold til konsernets styre, forteller en sentralt plassert kilde til Aftenposten.

<B>JEBSEN TAR OVER: </B>Finn Jebsen etterfølger trolig Jens P. Heyerdahl som konsernsjef i Orkla.