Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens P. har tjent 55 mill på Orkla-uro

En av de store aksjevinnerne i kampen om Orkla er - ironisk nok - konsernsjef Jens P. Heyerdahl. Konflikten med Christen Sveaas har i løpet av fem måneder økt verdien av Heyerdahls aksjer med svimlende 55 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansrebell Christen Sveaas' inntreden i Orkla har viklet det trauste industrikonsernet inn i en strid som minner om en såpeopera - uten damer. I går utspilte den hittil mest dramatiske scenen seg, da konsernsjef Jens P. Heyerdahl ble presset til å trekke seg fra styret.

Likevel kan Heyerdahl glede seg over én ting: Konflikten med Sveaas har brakt verdien av Orkla-aksjene hans til nye eventyrlige høyder.

Siden Christen Sveaas begynte å kjøpe seg inn i Orkla i april i år, har kursen steget fra rundt 120 kroner per aksje til 176 kroner i går. Det gir Jens P. Heyerdahl en papirgevinst på 55 millioner kroner.

Storeier

Heyerdahl eier direkte nesten 476000 aksjer i Orkla. I tillegg eier han 10 prosent av selskapet Oktav Invest som sitter med over fem millioner Orkla-aksjer. Orkla eier selv 80 % av Oktav Invest. Til sammen er Orkla-sjefens aksjer i dag priset til 172 millioner kroner.

Mange analytikere hevder at de reelle verdiene i Orkla er langt høyere enn det som kommer til uttrykk i dagens børskurs. Enkelte hevder at kursen bør ligge på over 200 kroner per aksje. Dersom en oppkjøper ønsker å kjøpe selskapet, må han minst by det beløpet. Og da kan Heyerdahl sette 200 millioner kroner inn på kontoen. Et slikt oppkjøp er likevel konsernsjefens største mareritt.

Kamp om makt

Men striden i Orkla handler like mye om makt som om penger. Og ikke minst handler den om konsernsjef Jens P. Heyerdahls framtid.

I juni gikk Heyerdahl imot at Sveaas skulle få plass i styret. I går sto Heyerdahl foran et samlet pressekorps og fortalte at det er helt uproblematisk for ham å tre ut av styret til fordel for Sveaas.

- Jeg føler ikke at min makt er blitt svekket, sier konsernsjefen.

Men høyst trolig er den svekket. Det ble den allerede i vinter.

Hater nederlag

Februar 2000: På et kontor i 7. etasje på Aker Brygge sitter Christen Sveaas og slikker sårene. Det er kaldt, men innendørs er temperaturen høy. Sveaas har akkurat tapt kampen om Norwegian Cruise Lines - og 60 millioner kroner. 44-åringen hater nederlag. Han vil tjene penger. Masse penger. Øynene hans faller på Orkla. Et industrikonglomerat med alt fra syltetøy til aviser på produksjonsplanen. Sveaas øyner et betydelig potensial i det Jens P. Heyerdahl-kontrollerte konsernet. Han bestemmer seg for å handle.

I løpet av hektiske aprildager legger han rundt to milliarder kroner på bordet, og sikrer seg en aksjepost på 5,8 prosent. Nyheten får blandet mottakelse. Ikke alle ønsker den profitthungrige investoren velkommen.

30. mai øker en ukjent storinvestor sin aksjepost i Orkla til 7,4 prosent. Seinere viser det seg at Skandia eier posten. Men hvem kontrollerer den egentlig?

Sveaas vrakes

14. juni : Bedriftsforsamlingen i Orkla er samlet for å velge nytt styre. Valgkomiteens innstilling er klar, men fra flere større aksjonærer fremmes ønsket om at Sveaas velges inn i styret. Heyerdahl argumenterer mot dette. Han mener en stor aksjonær som Sveaas i prinsippet skal ha styreplass, men at normale prosedyrer må følges. Sveaas er kommet for seint inn på eiersiden til å komme i betraktning i denne omgang. Bedriftsforsamlingen, ledet av Øystein Eskeland, lar seg overtale. Sveaas vrakes.

Heyerdahl trodde muligens han ved å holde Sveaas ute også ville holde problemene på avstand. I stedet fikk han dem i rett i fleisen. Aksjonærer murret, og Sveaas selv likte dårlig å bli parkert på gangen etter å ha investert milliarder.

Heyerdahls forsøk på å kvele det gryende aksjonæropprøret gjennom samtaler havarerte.

Rimi-Hagen nektet

31. august : Investeringsdirektør Thor Sandvik i K-fondene krever at bedriftsforsamlingen kastes og at Sveaas velges inn i styret. Sveaas støtter initiativet. Etter hvert siver det ut at også konsernsjef Åge Korsvold i Storebrand har sans for opprøret. Jens P. Heyerdahl er taus.

Så skjer det:

Svenske Skandia selger en Orkla-post på 8,4 prosent til den nederlandske banken Rabobank, til tross for at Stein Erik «Rimi» Hagen og tobakkskongen Johan Andresen ville betale 300 millioner mer for aksjene. Hagen sier han ble nektet å kjøpe fordi Heyerdahl hadde disposisjonsrett over aksjene ut august. Heyerdahl benekter at han eller Orkla har noe som helst med aksjeposten å gjøre, men vil ikke svare på spørsmål. Det gjør Sveaas forbannet.

I et leserinnlegg i Dagbladet sammenlikner han Heyerdahls taktikk med måten president Bill Clintons prøvde å lure seg unna sexanklagene på: «På samme måte som jeg vil hevde at oralsex er sex, vil jeg også hevde at et selskap er summen av sine medarbeidere.»

Friskt pust

Sveaas tror det er Heyerdahls venn Kjell Inge Røkke som kontrollerer aksjeposten i Rabobank, og dermed er Orklas nest største aksjonær. Røkke selv er taus, og Heyerdahl vil ikke røpe hva han eventuelt vet.

Men det nye styret krever svar - ikke minst nykomlingen Christen Sveaas. Han har forsikret overfor Dagbladet at han vil være et aktivt styremedlem.

- Orkla trenger et friskt pust, sier han.