Jens på grillen

Statsminister Jens Stoltenberg måtte på grillen i Kontroll- og konstitusjonskomiteen i ettermiddag i forbindelse med overskridelsene på Rikshospitalet. Han vred seg, men ble ikke merkbart brent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet saksordfører Vidar Kleppe og de andre i komiteen forlanger svar på under den åpne høringen er hvem som har ansvar for de kolossale overskridelsene som først ble kjent for departementene og Stortinget høsten 1998.

Vidar Kleppe var grillmester da statsminister Jens Stoltenberg måtte på grillen som den nest siste av en lang rekke tidligere statsråder. Stoltenberg var finansminister på et kritisk tidspunkt, da regjeringen høsten 1996 ba Stortinget vedta utvidelsen av Rikshospitalet, i første omgang uten at det var klart hvor mye penger dette kom til å koste.

Ante ingenting om overskridelser

Jens Stoltenberg forklarte at han ikke satt på informasjon i løpet av sitt år på finansminister-taburetten som tilsa den store kostnadsoverskridelsen som hans etterfølger Gudmund Restad fikk i fanget i 1998.

Siste ekstrabevilgning fra Stortinget var på nær 700 millioner kroner. Men totalregningen har økt fra 2,7 til 5,7 milliarder kroner, mens Statsbygg mente utvidelsene som ble vedtatt i 1996 maksimalt ville koste 334 millioner kroner.

Kleppe spurte gjentatte ganger om ikke Stoltenberg var villig til å innrømme noe ansvar for at Stortinget fikk vite for lite om den diskusjonen som foregikk mellom Finansdepartementet og Statsbygg om hvor mye utvidelsen som ble vedtatt i '96 kom til å koste. Samtidig sa nemlig Statsbygg klart i fra at det ikke fantes noe skisseprosjekt for utvidelsen.

Ingen grunn til å tvile på Statsbygg

Stortinget vedtok en utbygging av Rikshospitalet som skulle koste 2,7 milliarder kroner i 1992, men i 1996 ble det ifølge Jens Stoltenberg snakk om å bygge et helt annet sykehus. - Men vi hadde ingen grunn til å tvile på Statsbyggs forsikringer om at økningen i ramme fra 313 til 337 millioner kroner kom til å være nok til å ta høyde for uforutsette utgifter i forbindelse med utvidelsene, sa Stoltenberg.

Men Stoltenberg tilbakeviser at det ville gjort noen forskjell om han som finansminister hadde orientert Stortinget om detaljene i diskusjonen med Statsbygg.

- Jeg hadde ingen informasjon å komme med som kunne hindret de store overskridelsene som ble kjent i 1998, sa Jens Stoltenberg etter at han var ferdig med høringen.

Saksordfører Vidar Kleppe er misfornøyd med at statsministeren ikke er villig til å innrømme ansvar.

- Jeg synes Jens Stoltenberg tok litt lett på at han burde informert Stortinget om at det ikke fantes noe skisseprosjekt, sier Kleppe.

Etter Stoltenberg var det Gudmund Restads tur. Han var finansminister fra høsten 1997 til regjeringsskiftet i mars, men spørsmålene til Restad dreide seg i hovedsak om hvorvidt han synes forgjengeren hadde gjort en god nok jobb.

AVVISER ANSVAR:</B> Statsminister Jens Stoltenberg sa i dag at han i sin periode som finansminister ikke satt på informasjon som kunne tyde på at budsjettoverskridelsene ved Rikshospitalet ville bli så store som de faktisk ble.