Jens på opptur

Folks vurdering av statsminister Jens Stoltenberg nådde et foreløpig lavmål i august i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Da mente bare 14 prosent av han gjorde en god jobb. 60 prosent syntes han var middels og 17 prosent at han var dårlig. På en MMI-måling i november var den positive vurderingen steget til 19 prosent. I dag er det 27 prosent som mener Stoltenberg gjør en god jobb, mot 16 prosent som synes innsatsen er dårlig. Dette er ennå langt bak både topp- og bunnoteringene til Kjell Magne Bondevik, men er bedre enn Thorbjørn Jagland og på nivå med bunnoteringene til Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland.
  • Resultatet av siste måling viser at regjeringen Stoltenberg har stabilisert seg. Velgerne har lagt bak seg de høye forventningene fra maktovertakelsen i mars i fjor, og har gjort seg ferdig med skuffelsen over at så lite skjedde etter at Stoltenbergs mannskap rykket inn i regjeringskontorene. Nå er folket avventende og vil veie statsministeren og hans mannskap mot de politiske resultater de leverer. De tidligere målingene viste klart at den mye omtalte «Jens-effekten» bare var et overflatisk blaff uten varig virkning. Både statsministeren og regjeringens popularitet gikk inn i et bratt stup da de politiske resultatene uteble.
  • Etter Arbeiderpartiets landsmøte har regjeringen lagt fram en rekke omfattende proposisjoner og meldinger for Stortinget, og det betaler seg hos velgerne. Nylig foreslo regjeringen Stoltenberg et opplegg for å bruke deler av milliardene som oljefondet kaster av seg til å finansiere reformer. Trolig vil dette forslaget bidra til å styrke både statsministeren og hans regjering i målingene foran valget til høsten.
  • Vi tolker det som et sunnhetstegn at velgernes vurdering påvirkes av den konkrete politikken som føres. Men en statsminister som skal lykkes i valg og forlenge sin regjerings levetid, trenger også et solid styringstillegg av personlig popularitet. Kjell Magne Bondevik steg nesten til himmels på sin. Stoltenberg ser ut til å være på riktig vei, men han har langt igjen til han har uttømt sitt potensial slik det kom til uttrykk i målingene før Stoltenberg overtok etter Bondevik.