Jens på politisk frierferd i Spania

Statsminister Jens Stoltenberg fridde til norske velgere i Spania lørdag.

SOL OG VARME ER BRA: - Jeg er heldigvis blitt mye bedre de siste årene, men jeg har tidligere merket at sol og varme gjør godt for helsen. Det er imponerende hva dere har fått til her nede, skrøt statsminister Jens Stoltenberg. Foto: SIV SEGLEM
SOL OG VARME ER BRA: - Jeg er heldigvis blitt mye bedre de siste årene, men jeg har tidligere merket at sol og varme gjør godt for helsen. Det er imponerende hva dere har fått til her nede, skrøt statsminister Jens Stoltenberg. Foto: SIV SEGLEMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

I strålende sol fridde statsminister Jens Stoltenberg til norske velgere i Spania lørdag. Nordmenn bør få behandling i Spania om de trenger det, var statsministerens budskap.

Det var lite å si på været da Jens Stoltenberg (Ap) besøkte behandlingssenteret Reuma-sol i nærheten av Alfaz del Pi lørdag, noe han også bemerket da han ankom.

- Så fint vær det var i dag, sa statsministeren.

- Her er det alltid sol, Jens, var svaret han fikk.

Den tidligere appelsinplantasjen på Costa Blanca drives av Norsk Revmatikerforbund og er et tilbud til nordmenn med muskel- og skjelettplager.

Stoltenberg, som selv har vært plaget av revmatisme, sa at han vet hvordan det føles.

- Jeg er heldigvis blitt mye bedre de siste årene, men jeg har tidligere merket at sol og varme gjør godt for helsen. Det er imponerende hva dere har fått til her nede, skrøt statsministeren.

- Bør støtte slike prosjekter

Stoltenbergs Spania-tur har blant de politiske ekspertene blitt beskrevet som et startskudd for valgkampen, men han hadde ingen konkrete løfter med seg i sekken lørdag.

- Vi gir allerede 100 millioner kroner over statsbudsjettet. Regjeringens holdning er at slike prosjekter som dette skal få støtte om behandlingen ikke er å oppdrive i Norge, understreker Stoltenberg overfor NTB.

Han forteller at det for kort tiden ble satt ned et utvalg som skal vurdere ulike behandlingstilbud for nordmenn. Også behandling i utlandet er med i den vurderingen, forteller Stoltenberg.

Han hevder at det er liten forskjell på regjeringens og Fremskrittspartiets politikk på dette området.

- Jeg kan ikke se den store forskjellen. Men husk at det er hver enkelt kommune som avgjør om behandlingen skal foregå i utlandet. Vi kan ikke detaljstyre kommunene, påpeker Stoltenberg.

- Får ikke et rødt øre

Norsk Revmatikerforbund setter pris på at statsministeren har avsatt tid til et besøk på behandlingssentret i Spania.

- Behandling i varmere strøk har vist seg mest effektivt både på kort og lang sikt. En fersk forskningsrapport understøtter dette, sier forbundsleder Svein Dåvøy til NTB.

Han mener at reglene for støtte er for kompliserte, og at treghet hos Nav i Norge fører til at revmatikerne uansett ender opp med å måtte betale behandlingen selv.

- Vi får ros og klapp på skulderen hos helsemyndighetene. Men når alt kommer til alt spanderer de ikke et rødt øre, hevder Dåvøy.

Forbundslederen legger til at den høye eurokursen har gjort behandlingen i varmere strøk dyrere, og at mange har måttet avbestille turene sine i vår.

Stoltenberg peker på sin side på at regjeringen tidligere i år bevilget 700 millioner kroner til Nav.

- Dette gjorde vi for at saksbehandlingen skal gå raskere, og det bør i alle fall hjelpe noe, mener han.

Ønsker seg massasje

På Reuma-sol lørdag fikk Stoltenberg først en grundig omvisning på sentret. Deretter hilste han på de mange som hadde møtt fram.

10 år gamle Cecilie Halvorsen Bergebakken var blant dem som fikk treffe Stoltenberg.

- Dette har jeg gledet meg til lenge. Det var veldig gøy, sier Cecilie, som holdt på i aktivitetsrommet da statsministeren stakk innom.

Stoltenberg fattet også interesse for massasjerommet på Reuma-sol.

- Her kunne jeg godt trengt et par timer, utbrøt Stoltenberg.

- Jeg tror du trenger minst et par uker, kvitterte kona Ingrid Schulerud.

Søndag blir behovet for massasje om mulig enda større. Da står en lang rekke 17. mai-arrangementer over hele Costa Blanca for tur. (NTB)