Jens presses fra alle kanter

Statsminister Jens Stoltenberg er presset fra alle kanter. Samtidig som den interne uroen i partiet vokser, sier sentrumspartiene at de neppe vil samarbeide til høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at regjeringen presses mot Høyre, noe som kan skape enda sterkere intern strid i Ap's rekker.

Under Stortingets behandling av revidert nasjonalbudsjett i går sa tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) rett ut at Ap må finne andre alliansepartnere for å få flertall for neste års statsbudsjett.

- Jeg er ikke spesielt optimistisk til et eventuelt budsjettforlik til høsten.

Sp-leder Odd Roger Enoksen er like bastant. Han ser ikke for seg et samarbeid med Ap.

Åpenlys glede

Ingen gleder seg mer åpenlyst over Ap's interne problemer enn Kjell Magne Bondevik og hans sentrumskamerater. Fra Stortingets talerstol nærmest mesket Bondevik seg i den interne uroen og maktkampen som foregår i Ap. Ifølge Bondevik bidrar denne uroen til å gjøre et eventuelt budsjettsamarbeid enda mer uoversiktlig.

- Uklarheten blir enda større når Ap åpenbart har store interne problemer, mente den tidligere statsministeren.

Han vet like godt som partistrategene i Arbeiderpartiet at et budsjettsamarbeid med Høyre kan bety alvorlig trøbbel for Stoltenbergs profil ute i partiorganisasjonen.

Stramt

Etter hardt kjør og åpen kritikk mot Stoltenbergs kommuneøkonomiopplegg, og manglende vilje til å ruste opp et skakkjørt sykehusvesen, vil et såkalt stramt statsbudsjett for år 2001 bli mottatt med hatresolusjoner rundt om i landet.

Mye av den interne striden i Ap skyldes nettopp den «gjerrige» finanspolitikken som denne regjeringen har ført.

Det er ikke noe nytt at Ap opplever indre opprør. Det er naturlig i et parti som favner så bredt at det tar opp i seg de fleste politiske konfliktlinjer i samfunnet.

Derfor er det forståelig at Ap er splittet i synet på å delprivatisere Statoil.

På samme måte er det naturlig at partiet er splittet i synet på hvordan offentlig sektor skal moderniseres.

At debatten blusser opp først nå, skyldes i hovedsak at Jens Stoltenberg har overtatt som frontfigur i partiet. De to siste åra Jagland var statsministerkandidat var det knapt mulig å føre en politisk debatt i partiet. Alt dreide seg om personen Jagland. Med Jens Stoltenberg ved roret kan folk slappe av og heller konsentrere seg om politikk.

- Men dette er ikke nødvendigvis bare til partiets beste, sier en profilert partisekretær til Dagbladet. Han mener Stoltenberg sprer politisk usikkerhet omkring i partiet.

- Vi vet ikke helt hva han mener. Vi vet ikke om vi kan stole på ham. Han og hans nærmeste samarbeidspartnere tilhører en annen klasse, vi kjenner dem ikke. Og da tenker vi på deres politiske ståsted, ikke på om de er dyktige.

Uro

- Før i tida hadde vi nær kontakt med regjeringen. Nå foretrekker vi stortingsgruppa, sier en annen. Han mener det er verdt å merke seg at Ap var villig til å gå hardt til verks for å gjenvinne regjeringsmakta. Men da Ap kom tilbake til regjeringskvartalet, hadde toppsjiktet ikke lenger den samme troverdigheten og tilliten ute i organisasjonen.

- Jeg mener at partiet har et åpenbart problem når Jens Stoltenberg står såpass svakt ute i partiorganisasjonen. Stoltenberg og hans mannskap vet dette. Men resepten er ikke å overlate til statssekretær Jonas Gahr Støre å holde kontrollen med Ap-grasrota. Den jobben er så vanskelig at ikke engang partisekretær Solveig Torsvik mestrer den, sier en meget sentral Ap-kilde.

Han peker på at hele poenget med politiske partier er at de skal ta opp i seg forskjellige holdninger og deretter forene eller foredle dem i et politisk standpunkt som samler. I Ap er dette svært vanskelig i dag. Det finnes nesten ikke én viktig sak hvor det ikke er ulike oppfatninger internt.

- Jobben er å hindre åpenlys og fatal splittelse i de store sakene, sier han.

per.ellingsen@dagbladet.no

I SØKELYSET: Statsministeren har fått nye floker å løse: Sentrumspartiene varsler at det neppe blir aktuelt å samarbeide med Ap om budsjettet til høsten.