Jens refser Giske

Trond Giske blir tatt i skole av Jens Stoltenberg etter at han ville ha en rentedebatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtroppende Ap-leder Jens Stoltenberg tar nestlederkandidat Trond Giske i skole for hans mening om at partiets landsmøte må drøfte retningslinjene for rentepolitikken.

Giske mener rentepolitikken bør legges om og ønsker en bred debatt om retningslinjene for rentepolitikken på Arbeiderpartiets landsmøte til høsten.

- Unødvendig og skadelig, sier Stoltenberg om en slik debatt.

Stoltenberg sier at det ikke er noe galt med en faglig debatt om pengepolitikken, men at retningslinjene som Stortinget med bredt flertall har vedtatt for Norges Bank må ligge fast.

- Vi må ikke bidra til å skape usikkerhet om pengepolitikken. Det kan føre til store problemer og ytterligere økt rente, slår Stoltenberg fast.

Giske sa i dag at partiet må diskutere både om den gjeldende instruksen kan praktiseres på en annen måte og om den bør endres.

Preller av

En annen nestlederkandidat, tidligere finanspolitisk talsmann Dag Terje Andersen, gikk onsdag ut med kritikk av måten sentralbanksjef Svein Gjedrem tolker forskriften på, men forsvarer forskriften for pengepolitikken som Gjedrem styrer etter.

I likhet med LO-leder Gerd-Liv Valla mener han at det er mulig å tolke forskriften slik at det legges større vekt på stabil kronekurs, og ikke ensidig på lav inflasjon.

Kritikken preller av på Gjedrem, som ikke bryr seg om at Valla sier at han tolker forskriften fanatisk på en bestemt måte.

Etter et foredrag i Fellesforbundet onsdag sa Gjedrem at kritikken ikke gjør inntrykk.

- Men det er viktig å fange opp de argumentene LO fremfører, la han forsonende til.

Finansminister Per-Kristian Foss (H) gjorde det samtidig klart at regjeringen ikke har noen planer om å foreslå endringer av forskriftene sentralbanksjefen arbeider etter.

- Vi må ha stabilitet og forutsigbarhet. Vi kan ikke endre retningslinjer hver gang det skjer noe vi ikke liker, sa han.

Regjeringens skyld

Stoltenberg understreket at det ikke er retningslinjene det er noe galt med. Han gjentok at det er regjeringen som må ta ansvar for den høye renta fordi den ikke gjorde noe for å redusere de offentlige utgiftene under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett før sommerferien.

- Det er ikke retningslinjene som er hovedproblemet, men politikken. Jobben regjeringen gjør er for dårlig. Den har ikke brukt de mulighetene den har, konkluderte han.

Hovedårsak er lønnsvekst

I sitt foredrag la sentralbanksjef Svein Gjedrem mye av ansvaret for den store renteforskjellen mellom Norge og utlandet på partene i arbeidslivet for de ikke har klart å holde igjen lønnsveksten.

- Mange undervurderer betydningen av den særnorske lønnsveksten, og de kreftene som ligger bak. Hvis lønnsveksten avtar, og vi kan ha tillit til at den blir lav de nærmeste årene, kan renteforskjellene mot utlandet reduseres. Det vil normalt føre til at kronekursen faller tilbake, sa han.

- Utviklingen i krona er trolig reversibel, men det tapet av konkurranseevne og arbeidsplasser som skyldes den særnorske lønnsveksten er vanskelig å hente inn, la han til.

VIL HA RENTEDEBATT: Trond Giske.
REFSER GISKE: Jens Stoltenberg mener Trond Giskes utspill kan føre til høyere renter. Finansminister Per Kristian Foss vil heller ikke endre pengepolitikken.
<B>LØNNSVEKSTEN HAR SKYLDA: Sentralbanksjef Sven Gjedrem viker ikke.