Jens refses for hemmelighold

Av dokumenter som viser kontakten med DnB NOR-sjef Rune Bjerke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politikere og jurister ber statsminister Jens Stoltenberg (Ap) legge fram dokumentene som forteller om kontakten mellom Stoltenbergs stab og DnB NOR-sjef Rune Bjerke.

En rekke Ap-politikere VG har snakket med liker dårlig at statsministeren velger å holde hemmelig dokumenter i saken som nå etterforskes av Økokrim.

Argumentene er at hemmeligholdet kun er egnet til å skape mistanke og spekulasjoner om at Statsministerens kontor har gitt informasjon til DnB NOR-sjefen som ikke burde vært gitt.

Aps mann i næringslivskomiteen Steinar Gullvåg sier at den eneste grunnen som kan forsvare hemmelighold, er om notatene inneholder børssensitiv informasjon. Partikamerat Sigvald Oppebøen Hansen er enig, og begge sier de er grunnleggende og prinsipielle tilhengere av offentlighet.

- Generaltabbe 

Flere andre vil være anonyme, og da skjerpes kritikken:

- Det er en generaltabbe ikke å offentliggjøre dette. Det kommer sikkert til å bli offentlig uansett. Med hemmelighold skaper man inntrykk av at man har noe å skjule, sier en.

Også blant SV-representantene er kravet om offentliggjøring sterkt.

REFS: Jens Stoltenberg må tåle kritikk fra egne. Foto: Knut Falch /SCANPIX
REFS: Jens Stoltenberg må tåle kritikk fra egne. Foto: Knut Falch /SCANPIX Vis mer

- Det bør være full åpenhet rundt all dokumentasjon knyttet opp til denne saken. Eventuell børssensitiv informasjon kan sladdes. Det er dumt for de rødgrønne at det er så mye kokkelimonke rundt dette, sier Hallgeir Langeland (SV) til VG.

SV-erne Heikki Holmås og Rolf Reikvam stiller seg også bak kravet om offentliggjøring, samtidig som de kritiserer hemmeligholdet.

Jusskritikk 

Også fra juristhold rettes det kritikk mot Statsministerens kontor.

- Det bærer preg av prinsipprytteri. Det kan virke som man rett og slett ikke ønsker å utlevere dokumenter fra Statsministerens kontor. Men også de er underlagt offentlighetslovens bestemmelser, sier professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Erik Boe, til Dagens Næringsliv.

Boe kan ikke se hvordan man med loven i hånd kan unnta dokumentet fra offentlighet med den begrunnelse at det er «internt», fordi dokumentet er sendt til Kredittilsynet. Da er det per definisjon ikke lenger et internt dokument.

- Meningsløst 

Statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen (Ap) ved Statsministerens kontor begrunner hemmeligholdet med at det er snakk om stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersens personlige notater fra samtalene med Bjerke.

- Det er snakk om en privat nedtegnelse. Vi ønsker ikke å offentliggjøre slike nedtegnelser. Den grensen vil vi ikke flytte på, sier Giæver Eriksen til Dagens Næringsliv.

Fagmedarbeider Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk mener den begrunnelsen er «meningsløs og litt skremmende», mens assisterende generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier han aldri har hørt på maken, og mener begrunnelsen er «helt utrolig».

(©NTB)