Thorvald Stoltenberg er død

Jens reiste rett fra kaosmøtet i Brussel. Rakk hjem til farens død

Familien var rundt Thorvald Stoltenberg da han døde.

VED FROKOSTBORDET: Jens og Thorvald Stoltenberg hadde lange samtaler sammen over frokostbordet. Jens Stoltenberg var til stede da faren døde i dag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VED FROKOSTBORDET: Jens og Thorvald Stoltenberg hadde lange samtaler sammen over frokostbordet. Jens Stoltenberg var til stede da faren døde i dag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere utenriksminister og forsvarsminister Thorvald Stoltenberg er død, 87 år gammel, opplyser familien fredag ettermiddag.

- Han døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie, opplyser familien.

DØD: Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie. Dette er noe av det han vil bli husket for. Video: Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Fløy rett fra Brussel

Til stede var også generalsekretær i Nato og tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Det etter at han i går var til stede på det svært opphetede og kaotiske Nato-toppmøtet i Brussel. På den siste dagen måtte blant annet generalsekretæren roe gemyttene og si at Trumps utbrudd gjør Nato sterkere.

Dagbladet får opplyst at Jens Stoltenberg i går kveld satte seg på et fly fra Brussel til Oslo, kort tid etter at toppmøtet var over. Han var til stede da faren Thorvald døde i dag.

Jens og Thorvald Stoltenberg hadde et nært forhold, den tidligere statsministeren tiltalte alltid sin far som Thorvald. I 2009 lanserte far og sønn Stoltenberg boka «Samtaler».

- Jeg må si at jeg synes det var stas å få så lang tid med Jens, vi har ikke pratet så mye sammenhengende siden han ble statsminister. I hvert fall ikke om politikk. Vanligvis prater vi mer om praktiske ting når vi møtes i hverdagen, sa Thorvald den gang.

Far og sønn Stoltenberg har levd lange liv i politikken.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Flere barn

I tillegg til Jens Stoltenberg, etterlater han seg dattera Camilla Stoltenberg, som er direktør i Folkehelseinstituttet. I 2014 døde hans yngste datter Nini 51 år gammel etter lengre tids kamp mot rus.

Thorvald Stoltenberg har vært åpen om sorgen han har følt etter datteras død.

- Jeg har fått mye trøst av folk som sier at det går over. Men jeg vil ikke at sorgen skal gå over. Jeg vil ha den med meg resten av mitt liv, sa Thorvald Stoltenberg da Lars Lillo-Stenberg i april lanserte boka «Nini».

- Jeg tenker på henne hver dag, og jeg har lyst til det. Jeg er ikke redd sorgen. Men jeg merket at etter at hun var død, var det en redsel som forsvant. Uhyggen for at det kunne skje henne noe, sa Stoltenberg.

- Ikke en god bestefar

Den siste tida har han også vært åpen om både fars- og bestefarrollen, blant annet i sin faste spalte i Dagbladet Magasinet.

«Jeg vet at jeg ser ut som prototypen på en bestefar. Dessverre er jeg nok ikke en så god bestefar som mange tror. Eller som jeg selv skulle ønske at jeg hadde vært.

Helst ville jeg vært en sånn bestefar som tok med barnebarna på aktiviteter og opplevelser som gjorde oss bedre kjent og brakte oss nærmere hverandre. Jeg har venner som inviterer et og et av barnebarna på utenlandstur og gjør mye mer for dem enn jeg har gjort for mine.

Som far tror jeg at jeg har gjort en rimelig bra jobb, selv om Jens og Camilla selvfølgelig er de eneste rette til å uttale seg om akkurat det. Mitt engasjement for å hjelpe Nini ut av avhengigheten til narkotika, gikk i hvert fall ikke ut over Jens og Camilla, de var en del av teamet som forsøkte å hjelpe.

Men det gikk nok ut over de fire barnebarna mine», skrev en åpenhjertig Stoltenberg.

Jens og Thorvald Stoltenberg

Jens Stoltenberg (f. 16. mars 1959) er sønn av Thorvald Stoltenberg (f. 8. juli 1931).

  • Han er generalsekretær i Nato, og har to ganger, i 2000-2001 og 2005-2013, vært statsminister for Arbeiderpartiet. Fra 2002-2014 var han leder i Arbeiderpartiet.
  • Han har vært finansminister og nærings- og energiminister.
  • Thorvald Stoltenberg var utenriksminister (Ap) i 1987-1989 og 1990-1993, og forsvarsminister 1979-1981.
  • Han har blant annet vært diplomat, FNs høykommissær for flyktninger og fredsmegler på Balkan. I de senere årene har han engasjert seg sterkt i å skape et grunnlag for en ny ruspolitikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer